A francia UMP "elvi egyetértésben" áll a kínai kommunistákkal

Meglehetősen nagy megdöbbenést okozott, hogy Orbán Viktor pártja hivatalosan is felvette a pártközi kapcsolatokat a Kínai Kommunista Párttal (KKP). Az eset azonban nem példa nélküli: a kormányzó nagy jobboldali-konzervatív francia párt, az UMP október végén tette ugyanezt. Sőt, a két párt vezetője aláírt egy memorandumot, amely nem kevesebbet szögezett le, mint hogy a két párt között "elvi egyetértés" áll fenn.

Xavier Bertrand, az UMP főtitkára október végén utazott Kínába, azzal a céllal, hogy rendezze pártja és a KKP közötti viszonyt. A szöveg szerint ez az "elvi egyetértés" elsősorban "az egymás belügyeibe való nem beavatkozást" jelenti. A két párt pedig kétévenként dialógust fog folytatni egymással, de a közbeeső időben is lehetőség lesz "delegációk cseréjére".

A dolog egyébként még magában a kormánytöbbségben is komoly vitákat okozott, elsősorban egyrészről a "Tibet-párti", másrészről a konzervatív-liberális "emberi jogi" képviselők körében. Hiszen az "egymás belügyeibe való be nem avatkozás" természetesen elsősorban Tibetet és az emberi jogokat érinti, ami azért is kínos, mert Nicolas Sarkozy elnökválasztási kampányában éppen az ellenkezőjét állította. Megígérte a cinikus francia külpolitikával való leszámolást: azaz az emberi jogok fokozott számonkérését az ország partnerei esetében, sőt külügyminiszternek is azt a Bernard Kouchnert nevezte ki, aki "a beavatkozási jog" legelkötelezettebb hívének számított.

A vita leginkább a KKP jellege körül folyik. A kapcsolatfelvételt ellenzők szerint ez egy totalitárius párt. Az ezzel ellentétes véleményen levők szerint pedig nehezen képzelhető el, hogy a mai kínai rendszer kommunista volna, az országot irányító párt pedig nem egy totalitárius párt, hanem lényegében maga az államelit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.