'Az éghajlatváltozás igenis hatással van a mi életünkre is'

Ban Ki Mun az Északi-sarkkörön tájékozódott a klímaváltozás hatásairól. Vele járt két fiatal magyar tévés, akik filmet forgattak az útról és interjút is készítettek az ENSZ főtitkárával.

Az ENSZ-főtitkár az olvadó gleccserek között
Az ENSZ-főtitkár az olvadó gleccserek között

- Az egész világot arra kéri, hogy küzdjön a klímaváltozás ellen, ám közben egyre több a szkeptikus. Tudósok is állítják, hogy nem olyan nagy a baj, és nem emberi tevékenység a felmelegedés oka.

- Tudom, hogy vannak, akik kételkednek, és azt mondják: a klímaváltozás nincs is akkora hatással az életünkre. De kisebbségben vannak. Az egész világ másképpen gondolja, a Kormányközi Klímaváltozási Testület (IPCC) tudósai kutatási eredményeik alapján állítják, hogy a klímaváltozás sokkal gyorsabban zajlik, mint bárki is gondolta. Most a testület kutatói azt vizsgálják, hogyan változtassák meg az előrejelzési rendszert, mert a becsléseik túlságosan megengedők voltak. Ez pedig már igenis hatással van a mi életünkre is. Az Északi-sarkkörön a saját szememmel láttam a klímaváltozás egyértelműen negatív és elkeserítő hatását. A gleccserek egyszerűen elolvadnak.

- De egyre több az olyan tudós és kutató, aki azt állítja, hogy ez nem a szén-dioxid-kibocsátás miatt van.

- A klímaváltozást sok minden okozza, a folyamatnak sok oka és összetevője van. A légkörbe kerülő szén-dioxid egyike ezeknek. Ahogyan például az erdőirtás is, amely az üvegházgázok húsz százalékát okozza. Rengeteg iparág felelős a kibocsátásért. És az átlagember életformájából is adódik, hogy üvegházgázok kerülnek a légkörbe. Éppen ezért minden embernek és minden országnak van mit tennie a klímaváltozás ellen. Most van az a pillanat, amikor össze kell fognunk, hogy bölcsen használjuk az erőforrásainkat. Meg kell bíznunk a tudósokban, jelen pillanatban ez az álláspontja a teljes nemzetközi közösségnek.

- Al Gore könyvében a klímaváltozással kapcsolatban idézi Mark Twaint, aki szerint "nem amiatt kerülsz bajba, amit nem tudsz, hanem amiatt, amit biztosan tudsz, de egyszerűen nem úgy van". Ezzel egyetért?

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

- Tudja, én inkább azzal értek egyet, amit a tudósok mondanak. Még akkor is, ha elképzelhető, hogy az előrejelzésekről végül kiderül, nem voltak tökéletesen pontosak. A XXI. században élünk, amikor a technológia elképesztő iramban fejlődik, ennek köszönhető, hogy a társadalom egy része ilyen életszínvonalat engedhet meg magának. Ezt a jólétet és ezt a fejlődést nem tekinthetjük magától értetődőnek, gondoskodnunk kell róla, hogy folytatódjék a jövőben is.

- Vannak, akik szerint a nyugati világ csak azért akarja csökkentetni a szén-dioxid-kibocsátást, mert csak így tudja Kína gazdasági fejlődését kordában tartani.

- Ez nem igaz. A kínai kormány teljes mértékben elkötelezett a világgal és az ENSZ-szel való együttműködésben. Találkoztam Hu Jintao elnökkel, Wen Jiabao miniszterelnökkel, és mindketten biztosítottak arról, hogy amit csak lehet, megtesznek, hogy a koppenhágai konferencia sikerrel záruljon.

(Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár sarkköri expedícióját és az interjút ma este 21.30-kor vetíti a Spektrum TV, az On The Spot - A helyszín: Svalbard című műsorban.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.