Harmincezer új katonát küld Obama Afganisztánba

Az amerikai elnök a napokban a NATO-szövetségesektől is felajánlásokat vár – 2011-től kezdődően viszont a kivonulást is meghirdette. Az amerikai visszhangok vegyesek a két nagy párton belül.

A várakozásoknak megfelelően a Pentagon által is pártfogolt 30 ezer fős afganisztáni csapatbővítést jelentette be Barack Obama a West Point-i katonai akadémiáról főműsoridőben sugárzott beszédében. A mértékadó amerikai sajtó hetek óta ezt a verziót valószínűsítették a hónapok óta vívódó elnök asztalára került javaslatok. Obama az év elején már 21 ezres bővítésről határozott.

Mostani döntésével a kint szolgáló amerikai csapatok létszáma a 100 ezer közelébe ér, de az elnök jelezte: bízik benne, hogy a napokban a NATO-szövetségesek is megfejelik a létszámot. Az új katonák a jövő év elején érkezhetnek ki. Az elnök által alapvető nemzeti érdeknek nevezett bővítés célja a harci helyzet megfordítása és annak megakadályozása, hogy az al-Kaida terrorszervezet menedékhez juthasson az országban, illetve a pakisztáni határvidéken. Mindez évi mintegy 30 milliárd dollárba kerülhet Amerikának, részben a pokolinak tartott afganisztáni logisztika miatt – ennek eredményeképp például a tengerészgyalogosok által használt üzemanyag az amerikai ár négyszázszorosát (!) teszi ki Afganisztánban. Obama beszédének váratlanabb eleme volt, hogy az elnök konkrét közelségbe hozta a majdani kivonulást, amelyet már saját pártjában is sürgetnek. –Most össze kell fognunk (a szövetségesekkel), és sikeresen véget kell vetnünk a háborúnak. Tizennyolc hónap elteltével csapataink megkezdik a kivonulást – fogalmazott Obama, világossá téve: a feladatokat az afgán erőknek kell átvenniük. Ezért nemcsak harcoló alakulatokat, hanem kiképzőket is küldenek az ázsiai országba. Fehér házi források szerint az elnök 2013 elejére, azaz jelenlegi mandátumának végére az egész afganisztáni missziót lezárná. Obama ezúttal kevés szót szentelt a megroggyant Hamid Karzai afgán elnöknek, akivel meg is romlottak a kétoldalú kapcsolatok. Világossá tette viszont – részben a sokat emlegetett Vietnam-szindrómát hárítva –, hogy országa nem akar megszállást, és Vietnammal ellentétben 43 ország koalíciója támogatja erőfeszítéseit.

Obama bejelentése vegyes fogadtatásra talált a nagy amerikai pártoknál. Az ellenzéki republikánusoknak tetszik a jelentősebb növelés, de ellenzik a konkrét kivonulási menetrendet, ami szerintük muníciót ad a táliboknak, hogy meddig kell „kibekkelniük”. – A kivonulási stratégiát a helyszíni feltételeknek kell meghatározniuk – mondta John McCain szenátor, Obama tavalyi ellenfele az elnökválasztáson. A szenátusi patkó másik szélén a kivonulást sürgető Russ Feingold demokrata szenátor egyedül a konkrét menetrend rögzítését helyeselte, megjegyezve: „megkérdőjelezem több tízezer katona kiküldésének bölcsességét.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.