Csecsen hadúr a vonatrobbantó

Lengyelül vállalta magára Doku Umarov a Moszkvából Szentpétervárra tartó gyorsvonat múlt heti felrobbantását. A csecsen hadúr állítólagos üzenete egy lengyelországi blogoldalon jelent meg, amelynek orosz verziója egyelőre nem tartalmazza a „Kaukázusi Emirátus” vezetőjének nyilatkozatát.

Bár 45 éves szeparatista vezér szavait blöffnek tekinti az orosz és a Moszkvával együttműködő Ramzan Kadirov irányította csecsen vezetés, a hatóságok továbbra is a csecsen terrorista szálat tartják a legvalószínűbbnek a 26 halálos áldozattal járó pénteki merényletben.

– Umarov a hegyekben bujkál, nincsenek eszközei csecsenföldi akciókra sem, még kevésbé távolabbi régiókban lebonyolított merényletekre –jelentette ki a csecsen elnök. Korábban hasonlóan kétséges módon vállalta magára a merényletet a Combat 18 nevű brit eredetű szélsőjobboldali szervezet állítólagos oroszországi szárnya, amelynek létezése is vitatható.

Egyelőre hasonlóan virtuális az az egykori orosz katona is, aki a nyomozati hatóságra hivatkozó források szerint kapcsolatban állhat az akció kitervelésével. A 29 éves Pavel Koszolapov neve több korábbi súlyos oroszországi merénylettel – a moszkvai metrómerényletektől a fővárosi Dubrovka színházban lezajlott túszdrámán át a szamarai piacrobbantásig – felmerült. Hiteles beszámoló nincs a muzulmán vallást felvevő férfiról, akit az orosz sajtó Samil Baszajev hadúr, majd annak 2006-os likvidálása után Umarov jobbkezének tart.

Két éve nemzetközi szintű körözés van ellene érvényben, azóta, hogy a Nyevszkij expressz elleni mostani merénylethez hasonló, két évvel ezelőtti – akkor halálos áldozat nélkül járó – robbantás kapcsán is felmerült a neve. Ő az egyetlen élő tagja az orosz erők által állítólag likvidált, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat FSZB szerint még Baszajev által létrehozott „karacsajevi csoportnak”, amelynek feladata terrortámadások végrehajtása volt orosz területeken.

Az orosz nyomozati hatóság jelenleg négy, „kaukázusi külsejű” férfit köröz – kettőről fantomkép is készült –, akiket a merénylet közelében fekvő településen láttak a lakók néhány nappal az akció előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.