Berlusconi és a maffia kapcsolatát vizsgálják Rómában

Cáfolta a Silvio Berlusconi ellen kiadott idézés hírét a firenzei ügyészség – kivéve azt, hogy vizsgálat folyik a miniszterelnök és a Cosa Nostra kapcsolatáról. Erről vall a volt maffiózó Gaspare Spatuzza december 4-én a bíróságon.

Firenzében, Milánóban és Rómában robbantott a maffia 1993-ban. A Tiszta Kezek időszakának hatalmi káoszában a pokolgép gombját a Gravianoklán emberei nyomták meg, a megbízó Berlusconi volt. Erről beszél pénteken, a palermói bíróság bunkertermében az igazságszolgáltatással együttműködő Spatuzza, Berlusconi jobbkeze, a Marcello Dell’Utri elleni tárgyaláson. Dell’Utri kormánypárti szenátort első fokon kilenc évre ítélték a bűnszervezettel való szövetkezésért.

A Berlusconit övező örökös maffiagyanút Spatuzza vallomásának híre úgy felnagyította, hogy a firenzei ügyészségnek cáfolnia kellett a kormányfő elleni idézést. Bizonyítéknak nem elég a maffiagyilkos Spatuzza emléke arról, hogy más maffiózóktól hallott Berlusconiról.

A merényletek a Cosa Nostra és az állam közötti paktum részei voltak. A politikai instabilitásért a Keresztapák kedvezőbb börtönkörülményeket követeltek. „Berlusconi akkor még nem is tudta, hogy belép a politikába” – hangoztatta a külügyminiszter Franco Frattini. „Gravianóék Milánóban fektették be millióikat” – állítja Spatuzza, és Itáliában senki sem felejti, hogy az ország leggazdagabb vállalkozójának évtizedeken át a Cosa Nostra embere, Vittorio Mangano volt a lovásza. „Őrület! El sem tudják képzelni, hogy az építkezési vállalkozó Berlusconi nem a maffiától szerezte pénzét” – dörögte a hű vállalkozótárs, Fedele Confalonieri.

„Senki nem áll tőlem távolabb a maffiától, én tettem a legtöbbet a szervezett bűnözés ellen” – ismétli a maffiavádakért az ellenzéki lapokat beperelő Berlusconi. Legszívesebben „megfojtaná azokat, akik a Polip című tévésorozattal Itália maffiahírét keltették a világban”, a 200 ezer részvényessel bíró csoportja jó hírét féltve.

Veszélyt lát a népszerű miniszterelnök nemcsak politikusként, hanem vállalkozóként való ellehetetlenítésében a Corriere della Sera napilap, amely a tizenhat évvel ezelőttinél is nagyobb instabilitástól tart.

A maffiához elérkezve vette le tógáját a Tiszta Kezek volt ügyésze, Antonio Di Pietro, aki december 5-én, No B-day névvel Berlusconi ellen tüntet. A vetélytárs vállalkozó, Carlo De Benedetti pedig azt sürgeti, hogy Berlusconi fizesse ki neki a 750 millió eurót, amelyre a bíróság büntette szabálytalan konkurenciáért. „Nincs pénzem már étteremre se, válni akaró feleségem is évi 42 millió tartásdíjat kért” – panaszkodott Berlusconi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.