A kínai kommunistáknál járt a Fidesz-elnök

Hivatalosan felvette a pártközi kapcsolatokat a Kínai Kommunista Párttal Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Pekingben, ahol szerdán fogadta őt Xi Jinping (Hszi Csin-ping) kínai alelnök.

A Fidesz átfogóan hozzá kíván járulni a magyar–kínai baráti együttműködéshez minden területen, a kölcsönös tisztelet és az egymás belügyeibe való be nem avatkozás alapján –húzta alá Orbán. A Fidesz elnöke a gazdasági kapcsolatokról tárgyalt a kereskedelmi minisztériumban és a külügyminisztériumban – írta az MTI.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő november 21-i találkozójával kapcsolatban nem született hivatalos orosz közlemény – jelentette moszkvai tudósítónk. Putyin hivatalos honlapja sem tesz említést arról, hogy az Egységes Oroszország (JeR) párt szentpétervári kongresszusán az Európai Néppárt (EPP) alelnökeként jelen lévő Orbánt fogadta volna a kormányfő. Sem a nemzetközi szintű találkozók szervezésében általában érintett orosz diplomaták, sem az újságírók (többek közt a kormányfő újságírói stábjának lapunknak nyilatkozó tagja) nem tudtak beszámolni arról, hogy az orosz miniszterelnök tárgyalást folytatott volna Orbánnal. Az orosz parlament külügyi bizottságának helyettes vezetője, Arkagyij Klimov lapunknak korábban elmondta: nem kapott a Fidesz elnöke név szerinti meghívót a kongresszusra. A meghívót a JeR az EPP-nek küldte ki, amely maga döntötte el, hogy kivel képviselteti magát.

A szokatlanul sok bizonytalansággal körülvett találkozóról végül Putyin elnöki szóvivője jelentette ki, hogy megtörtént. Dmitrij Peszkov néhány perces, „spontán találkozónak” minősítette a megbeszélést, amely nem volt benne a kormányfő programjában. Az eseményről az orosz sajtóban egyetlen hír sem jelent meg.

Bár Orbán Viktor hazai nyilatkozatai után az orosz fél hajlandó elfogadni a spontán találkozó tényét, ennek súlyát meglepő eszközzel tette viszonylagossá: négy nappal később az orosz kormányfő hivatalos honlapján fényképpel illusztrált bejegyzés jelent meg Putyin és Gyurcsány Ferenc moszkvai vacsorájáról. A magánjellegű találkozókról általában nem jelenik meg információ a kormányfői portálon.

Orbán Viktor Xi Jinping kínai alelnöknél
Orbán Viktor Xi Jinping kínai alelnöknél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.