Orbán illetékesekkel találkozik Kínában

Kínába utazott Orbán Viktor, hogy a gazdasági együttműködési lehetőségekről egyeztessen - közölte Szijjártó Péter. A Fidesz elnöki stábfőnökének tájékoztatása szerint a Fidesz elnöke Kínában tárgyalni fog a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok nagyságrendekkel történő növeléséről, és részt vesz egy konkrét gazdasági együttműködési lehetőségekről szóló tárgyalássorozaton is. "Nem kérdés, hogy Kína a világ leggyorsabban fejlődő gazdasági nagyhatalma, ezért az is természetes, hogy minden ország arra törekszik, hogy Kínával jó együttműködést és jó gazdasági kapcsolatokat ápoljon.

A kínai-magyar gazdasági kapcsolatok ma gyakorlatilag abból állnak, hogy Kínából a rossz minőségű termékek és csempészáru érkezik Magyarországra. Az orosz kapcsolatokhoz hasonlóan a kínai-magyar viszonyt is új alapokra kell helyezni" - fogalmazott a szóvivő, magyarázólag, a Fidesz-kormány egykori Kína-ellenes politikájára kitérve hozzátéve: 1998-2002 között az volt a polgári kormány feladata, hogy Magyarországot viszszavezesse a nyugati világba, ez a NATO-csatlakozással és az EU-csatlakozás előkészítésével meg is történt. Most pedig az a feladat, hogy a világgazdaság vérkeringésébe ismét bekerüljön az ország.

Munkatársunk kérdésére, hogy kikkel tárgyal pontosan a Fidesz elnöke Kínában, Szijjártó Péter azt mondta: Orbán Viktor tárgyal gazdasági szereplőkkel, az alelnökkel, a kereskedelmi minisztérium, a külügyminisztérium, az energiaügyi hivatal és a vasútügyekkel foglalkozó minisztérium illetékeseivel. Konkrétan milyen "illetékesekkel"? - kérdeztük, mire Szijjártó Péter úgy válaszolt: minisztériumi tisztségviselőkkel.

Arra pedig, hogy Debreczeni József közírónak a Népszabadságban megjelent írása szerint Orbán Viktor Szentpéterváron egy mindössze 3 és fél perces megbeszélést folytatott Putyinnal, úgy, hogy a folyosón szólította meg az orosz miniszterelnököt, a Fidesz elnöki stábfőnöke mindössze annyit mondott: "sem az írást jegyző személy, sem ez a megjegyzés nem méltó arra sem, hogy foglalkozzam vele. Pláne nem, hogy kommentáljam". 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.