Geoana győzelmét jósolják a felmérések

Nyolcszázalékos előnyt mért a vasárnapi elnökválasztások második fordulójára Mircea Geoana szociáldemokrata jelöltnek az egyik bukaresti közvélemény-kutató intézet, az Insomar. A csaknem 12 ezer megkérdezett 54 százaléka mondta, hogy Geoanára szavaz, miközben 46 százalékuk azt nyilatkozta, hogy az ellenjelöltre, Traian Basescu hivatalban lévő államfőre voksol.

Az Insomar közzétette azt is, hogy Basescu választóinak 51 százaléka 18 és 34 év közötti, míg a Geoanára szavazók 55 százaléka az 50-64 évesek lehetnek. Goanára a vidékiek 57, illetve a városiak 53 százaléka készül szavazni, míg Basescu esetében ezek a számok 43, illetve 47 százalék. Erdélyben is kiegyensúlyozottnak ígérkezik a szavazás: Basescu 53, Geoana 47 százalékra számíthat.

A választási kampány, persze az utolsó napokban is teljes gőzzel folyik. Kedden, a román nemzeti ünnep ellenére, Temesváron kisebb összetűzésre került sor a Geoana- és a Basescu-támogatók között.

Incidensek nélkül lezajlottak a december 1-jei ünnepségek Erdély-szerte. Sepsiszentgyörgyön a csendőrség tartotta távol egymástól az Új Jobboldal nevű román neolegionárius szervezet és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szélsőséges magyar szervezet tagjait - jelentette az Agerpres. Míg előbbiek "Székelyföld örökké román föld marad", utóbbiak "Székelyföld magyar föld" jelszavakat kiabáltak - tette hozzá a román hírügynökség. Marosvásárhelyen Borbély László volt miniszter vezetésével RMDSZ-küldöttség vett részt a román nemzeti ünnepen. Borbély egymás ünnepeinek tiszteletben tartása mellett foglalt állást.

Mircea Geoana ígéretes jövő elé néz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.