Bolíviai képviselők szerint Floreséket kivégezték

Nemzetközi segítséget kér Dublinban és Budapesten két, lapunknak nyilatkozó bolíviai ellenzéki képviselő, akik a Rózsa Flores-ügy vizsgálóbizottságának tagjai.

- A jelenlegi bizonyítékok alapján valószínűsíthető, hogy Eduardo Rózsa Flores és két társát szabályosan kivégezték Bolíviában, ezt azonban csak egy nemzetközi vizsgálat támaszthatná alá. Bolíviában sajnos nincsenek meg a feltételei egy átlátható vizsgálatnak, amelyből kiderülne: mi történt valójában április 16-án - mondta lapunknak telefonon Bernardo Montenegro, a bolíviai Podemos párt képviselője. Az ellenzéki honatya párttársával, Pablo Banegasszal - mindketten a Rózsa Flores-ügyet vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság tagjai - tegnap Dublinban tárgyalt, ma este pedig Budapestre érkezik. Mint emlékezetes: április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Americas szállodában kommandósok agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Eduardo Rózsa Florest, az erdélyi Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert. A magyar Tóásó Elődöt és a bolíviai Mario Tadicot letartóztatták. A hatóságok azt állították, hogy a csoport puccsot tervezett Evo Morales kormánya ellen.

Montenegro ellenzéki képviselő szerint az ügy ennél bonyolultabb. Az utóbb időben ugyanis újabb bizonyítékok kerültek nyilvánosságra, amelyek arra utalnak: szabályos kivégzés történt. Kiszivárgott, hogy a rendőrség maga is "kreált" bizonyítékokat, illetve napvilágra került az akciót vezető rendőrparancsnok és Evo Morales alelnökének e-mailezése is. Mindez arra utal, hogy az ügyben a kormány jóval mélyebben érintett, mint az kezdetben tűnt, Montenegro képviselő hipotézise szerint Rózsa Flores valószínűleg kapcsolatban állt a kormánnyal. Az sincs kizárva, hogy Moralesék maguk küldték a szakadár Santa Cruz tartományba, hogy ott "káoszt keltsen". Ez pedig jó ürügyül szolgált a kormánynak, hogy "lefejezzék" a helyi hatóságokat, és rendet csináljanak a maguk eszközeikkel. Elemi érdekük volt ugyanakkor, hogy a csoport tagjai - legalábbis, akik tudták, hogy miért is küldték oda őket - ne beszéljenek. Ezzel magyarázható Rózsa Flores és két társa brutális kivégzése. Elképzelhető, hogy csupán Rózsa Flores tudta, hogy valójában miért is vannak Santa Cruzban, a csoport többi tagját nem avatták be a tervbe.

A két bolíviai képviselő európai körútján ír és magyar politikusokkal, a boncolásokat végző igazságügyi orvosszakértőkkel, illetve az áldozatok családjával találkozik. Magyarországon információink szerint a Külügyminisztérium is foglalkozik velük, de keresnek olyanokat is, akik jól ismerték Rózsa Florest. Szeretnének találkozni Kepes András újságíróval is, akinek Rózsa élete utolsó interjúját adta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.