Bajnai nincs Obama naptárában

A Joe Biden amerikai alelnökkel, illetve a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatójával, Dominique Strauss-Kahnnal folytatott megbeszélés emelkedik ki Bajnai Gordon háromnapos washingtoni tárgyalásaiból az előzetes, lapunkhoz is eljuttatott program szerint.

 A miniszterelnök és kísérete - amelyben Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője is helyet kapott - menetrend szerinti járattal, londoni átszállással készült kedden az amerikai fővárosba. Magyar kormányfő Gyurcsány Ferenc több mint négy évvel ezelőtti útja óta nem járt Washingtonban.

Bajnai legutóbb szeptemberben járt az USA-ban

Joe Biden a program szerint pénteken a Fehér Házban lévő irodájában fogadja Bajnait egyórás megbeszélésre. Biden az egyik legaktívabb alelnök: Európát és hazánkat is jól ismerő politikusról, a szenátus külügyi bizottságának az egész világot beutazott előző elnökéről van szó. Bajnai a tervek szerint találkozik John Kerry szenátorral, a külügyi bizottság jelenlegi elnökével is.

Bajnait egy másik rangidős szenátor is fogadja, méghozzá a republikánus Richard Lugar, szintén a külügyi bizottságból. Amerikai forrásból úgy tudjuk: e találkozón szóba kerül majd a Sláger Rádió ügye, ami szinte az egyetlen feszültségforrás a két ország kapcsolatában. Tulajdonosa, az Emmis indianai cégcsoport, ahogyan Lugar is ennek az államnak a szenátora.

Szintén indianai politikusok beadványára az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt fekszik egy határozati javaslat, amely megfedné Magyarországot annak körülményei miatt, ahogyan a Sláger Rádió elveszítette frekvenciáját. Az Amerikai Helsinki Bizottság nyári meghallgatásán a magyar romák helyzetét vették górcső alá. Bajnai most találkozik ennek elnökével, illetve Zbigniew Brzezinski politológussal is.

Mint megírtuk, Bajnai Gordonnal egy időben tárgyal Washingtonban Martonyi János, az Orbán-kormány külügyminisztere is. Sőt - belpolitikai érdekességként - közös programjuk is lesz: mindketten felszólalnak az Amerikai Magyar Koalíció nevű szervezet pénteki Mikulás-vacsoráján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.