Távirati stílusban

Jóváhagyták a vajdasági alaptörvényt

A szerb parlament hétfőn jóváhagyta Vajdaság új, az észak-szerbiai tartomány autonómiáját megerősítő alaptörvényét. A délvidéki magyarság hathatós közreműködésével megszületett statútumot több mint egy éve fogadta el az újvidéki törvényhozás, de jóváhagyására csak heves, a szerbiai közéletet felkavaró viták után került sor. (MTI)

Ellenzéki győztes Hondurasban

A vasárnapi hondurasi elnökválasztás győztesének nyilvánította magát az ellenzéki jobboldali Nemzeti Párt jelöltje, Porfirio Lobo, és a belpolitikai válság megoldása érdekében nemzeti egységkormány megalakítását ígérte. A szavazatok több mint 60 százalékának összeszámlálása alapján Lobo a voksok 56 százalékával szerezte meg a győzelmet. A szintén jobboldali kormányzó Liberális Párt jelöltje, Elvin Santos elismerte vereségét. (MTI)

Irán szerint még van esély tárgyalásra

Továbbra is lehetséges diplomáciai úton rendezni az iráni atomprogrammal kapcsolatos vitákat - jelentette ki Ali Laridzsani, az iráni parlament elnöke hétfőn. - Az egyik lehetőség, hogy a nyugati országok elfogadják: Irán fejleszti nukleáris technológiáját a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzése mellett. Ha ezt nem fogadják el, akkor Irán kénytelen lesz megvédeni atomlétesítményeit - tette hozzá. Irán vasárnap jelentette be, hogy tíz újabb nukleáris dúsítóüzemet épít. (MTI)

Késik Zentai kiadatása

Késlekedik a háborús bűnnel vádolt Charles Zentai kiadatása, mert ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a belügyminiszter döntése ellen - írta a The Australian Jewish News című ausztrál lap. Zentait azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy 1944-ben részt vett egy zsidó fiatalember meggyilkolásában. A férfi tagadja a vádakat. Az ausztrál kormány november 12-én hagyta jóvá kiadatását Magyarországnak. (MTI)

Radioaktív anyagok juthatnak az EU-ba

A határellenőrzés hiányosságai lehetővé teszik, hogy Svédországon keresztül terroristák részére atomfegyvereket, illetve hasadóanyagokat csempésszenek be az Európai Unióba, jelentette a svéd kormánynak az ország sugárbiztonsági intézete. A svéd kormány ezért elrendelte egy új sugárvédelmi szervezet létrehozását, valamint a határállomásokon a hasadóanyagok jelenlétét jelző rendszerek kiépítését. (Stockholmi tudósítónktól)

Johannis vállalná a kormányfőjelöltséget

Klaus Werner Johannis, Nagyszeben szász polgármestere hazaérkezett nyugati útjáról, és kijelentette: vállalná a miniszterelnöki megbízást. Mivel azonban nem tagja a jelölését támogató pártoknak, a politikai alakulatoknak nem elég egymás között megállapodásokat kötniük, hanem vele is egyezségre kell majd jutniuk. (Kolozsvári tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.