Svájci "nem" a minaretekre

A svájciak több mint 57 százaléka támogatta a tegnapi népszavazáson azt a kezdeményezést, hogy tiltsák meg az új minaretek építését az országban. Az államszövetséget alkotó 26 kanton közül mindössze négyben utasította el a többség a jobboldali konzervatív Svájci Néppárt (SVP) és a vallási ihletésű Szövetségi Demokratikus Unió (EDU) politikusai által kezdeményezett építési tilalmat - jelentette az MTI. A referendum eredménye értelmében módosítani kell az alkotmány 72. cikkét, amely az állam és az egyházak kapcsolatát szabályozza.

Az eredmény nagy meglepetésnek számít, mivel a korábbi felmérések az ellenkezőjét, a tilalom 53 százalékos elutasítását jósolták.

A fent említett két párt azért kezdeményezte a népszavazást, hogy "megakadályozzák a svájci társadalom növekvő iszlamizálódását". Az SVP a svájci parlament legnagyobb pártja. - Meg akarjuk állítani a politikai iszlám terjedését - mondta a Reutersnek Walter Wobmann, a kezdeményezést támogató bizottság elnöke. A politikus szerint a minaretek a politikai iszlám és a saria, az iszlám törvénykezés szimbólumai.

A svájci kormány és a parlament ellenezte és bírálta a népszavazási kezdeményezést, mert az szerintük sérti a svájci alkotmányt, a vallásszabadságot és az ország hagyományos toleranciáját. Korábban úgy nyilatkoztak: a szélsőségesek érdekeit szolgálná, ha az ország alkotmányát úgy módosítanák, hogy az tiltsa a minaretek építését. A kormány attól is tart, hogy a tiltás árthat az iszlám országokkal fenntartott gazdasági kapcsolatoknak. Az ENSZ genfi székhelyű Emberi Jogi Tanácsa is elítélte a referendumot. Hasonlóan nyilatkozott a katolikus és a protestáns egyház, a zsidó és a muzulmán közösség is.

A BBC szerint azonban a svájciak egyre jobban aggódnak a bevándorlás hatásai miatt, ezért nem fogadták meg a kormány tanácsait. A 7,5 millió lakosú Svájcban körülbelül 400 ezer muzulmán él, közülük 50 ezer gyakorolja hitét, s ezzel az iszlám a második legelterjedtebb vallás az országban. Legtöbben Koszovóból, Bosznia-Hercegovinából és Törökországból érkeztek. Jelenleg csupán négy minaret található Svájcban, és a legtöbb muzulmán imahely nem hivatalosan, rejtve működik. A mecsetek mellé épített új minaretek építését tehát eddig is csak nagyon ritkán engedélyezték.

A zürichi Muzulmán Szervezetek Szövetségének elnöke a BBC-nek úgy nyilatkozott: a muszlim közösség félelemben fog élni, ha a javaslatot elfogadják. Tamir Hadjipolu szerint az elmúlt két hétben több mecsetet is megtámadtak, amire az elmúlt 40 évben nem volt példa Svájcban. - A kampány kezdete óta nagy mértékben nőtt az iszlamofóbia - mondta.

Bankok, üzletek ablakait, kirakatait törték be, autókat gyújtottak fel tüntetők szombaton a svájci Genf központjában a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) ellen tiltakozva. A mintegy háromezer fős tömeg a WTO ma kezdődő tanácskozása elé időzítette megmozdulását. A hatóságok rohamrendőrséget vetettek be. Tizenhét embert őrizetbe vettek. A fórumon az Egyesült Államok, Kína és számos más ország tárgyal majd a világkereskedelem felélesztéséről. (MTI)

A minaretellenzők vezetője, Walter Wobmann a  kampányplakáttal
A minaretellenzők vezetője, Walter Wobmann a kampányplakáttal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.