Irán tíz új urándúsító üzemet építene

Irán tíz új urándúsító üzemet épít, a munkálatokat két hónapon belül megkezdik - jelentette be az egyik állami televízió. Az üzemek állítólag legalább akkorák lesznek, mint a jelenlegi legnagyobb, a natanzi erőmű - jelentette a Reuters. Mahmud Ahmadinezsad elnök közölte: évente 250-300 tonna nukleáris fűtőanyagot szándékozik termelni az ország. Irán jelenleg 1,5 tonna gyengén dúsított uránnal rendelkezik. Egy nukleáris robbanófej készítéséhez körülbelül 1 tonna dúsított urán szükséges.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) adatai szerint az Irán középső részén fekvő Natanzban 8600 gázcentrifugát állítottak üzembe, de csak négyezret használnak. Ez a létesítmény elvileg 54 ezer gázcentrifugát is befogadhat. A Kum közelében épülő, szeptemberig titokban tartott létesítményben csak háromezer gázcentrifugát fognak működtetni. Az évi 250-300 tonna nukleáris fűtőanyag előállításához legalább félmillió gázcentrifugára lenne szükség - írta az MTI.

A bejelentésre azután került sor, hogy a NAÜ kormányzótanácsa elítélő határozatot hozott Irán ellen. Ugyanerre a lépésre reagálva tegnap az iráni parlament felszólította az ország kormányát, hogy szűkítse az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ). A parlament kifejezte azon meggyőződését is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) vissza kell utalnia az iráni atomprogram kérdését a NAÜ elé. A parlamenti vita nyitányában a házelnök arra figyelmeztetett, hogy országa "komoly mértékben csökkentheti együttműködését a NAÜ-vel", ha a Nyugat nem hagy fel a nyomásgyakorlással és "nevetséges mézesmadzag-politikájával". Ali Laridzsani házelnök korábban Irán főtárgyalója volt nukleáris ügyekben.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa pénteken hozott elítélő határozatot Irán ellen. Az elítélő határozatot ezúttal Oroszország és Kína is támogatta. A dokumentumot az ENSZ BT elé terjesztik. A ritka egyetértés alapul szolgálhat egy szankciókat is megfogalmazó határozatnak. A NAÜ azt kifogásolja, hogy Irán titokban újabb urándúsító üzem építésébe kezdett Kum mellett. Ezen kívül továbbra is kétséges, hogy az iráni atomprogram valóban békés célokat szolgál-e. A testület aggodalmát fejezte ki, hogy az ázsiai ország titokban katonai rendeltetésű nukleáris fejlesztéseket folytat, és azok azonnali leállítását követelte. A NAÜ legutóbb négy évvel ezelőtt hozott elítélő határozatot az iráni atomprogrammal kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.