Strasbourgban vitáztak a nyelvi sokszínűségről

Nem szabályozza európai jogszabály a nyelvhasználatot, erről az államok maguk döntenek, de minden nyelv egyformán fontos – mondta kedd éjszaka az Európai Parlamentben Leonard Orban nyelvi biztos, hozzátéve, hogy a szlovák nyelvtörvényt a végrehajtási utasítás nélkül nem lehet megfelelően értékelni.

De az Európai Bizottság kész megvizsgálni a helyzetet, amint kiderül, hogyan kívánják alkalmazni az új szabályozást.

A vitát a késői időpontra is tekintettel igen kevesen követték figyelemmel a strasbourgi ülésteremben. A magyar európai képviselők által szorgalmazott vitán nemcsak magyarok és szlovákok csaptak össze, hanem szót kértek és kaptak baszkok, katalánok, walesiek, bulgáriai törökök, litvániai lengyelek, finnországi svédek, akik jó és rossz példákat is felhoztak, ám valamennyien síkraszálltak az emberi és kisebbségi jogok érvényesítése mellett, ideértve az anyanyelv használatát is.

Orban biztos a szlovák nyelvtörvényre nem tér ki a vita elején, de érzékeltette: minden nyelv egyformán fontos, gazdagítja a közös európai kultúrát. A nyelvhasználatot ugyan a tagállamok maguk szabályozzák, minthogy uniós jogszabály nincs, de léteznek nemzetközi megállapodások, útmutatások. A vita azonban magyar–szlovák összecsapássá fajult. Párthovatartozástól függetlenül a magyarok azt mondták, hogy a nyelvtörvény diszkriminatív, leértékeli a kisebbségi nyelvet, annak használatát alkalmasint büntetné. A szlovákok viszont azt hangoztatták, hogy magyar képviselőtársaik egyszerűen hazudnak, a nyelvtörvény ugyanis kiállja az európai próbát, a magyar kisebbséget sérelem nem éri, s elegük van már abból, hogy ezt a kérdést a magyarok állandóan előveszik.

Az osztrák szocialista Hannes Swoboda leszögezte: a nyelvtörvény nem optimális, itt-ott ki kell javítani, de nem ellentétes az alapjogokkal. A szintén szocialista Tabajdi Csaba viszont kijelentette: legalább öt helyen sérti az alapjogi chartát, és ez ellen az EU-nak fel kell emelnie a szavát. A néppárti Gál Kinga emlékeztetett rá, hogy 1995-ben Szlovákiának meg kellett változtatnia az első nyelvtörvényt, éppen a büntetések kilátásba helyezése miatt, és ha akkor baja volt az uniónak a csatlakozni készülő Szlovákiával, akkor most miért nincs. Szlovákul felolvasott beszédében Bokros Lajos úgy foglalt állást, hogy a szlovák nyelvtörvény nemzetközi normákba ütközik, miközben jelezte, a maga részéről támogatja a szlovákiai reformokat. A szlovákiai magyar néppárti Bauer Edit felhívta a figyelmet arra: a nyelvtörvény megtiltaná bizonyos esetekben, hogy a beteg az orvossal az anyanyelvén beszéljen.

A szlovákok védelmükbe vették a nyelvtörvényt, és kikérték maguknak a magyar vádaskodásokat. Legalább olyan jó nyelvi környezetet követeltek a magyarországi szlovákoknak, mint amilyet a szlovákiai magyarok szerintük élveznek oktatásban, anyanyelvi sajtóban, rádióban, tévében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.