Liberális–szocdem összefogás Basescu megbuktatására

Bukarestben biztosra veszik a magyarok részvételét a majdani „szoclib” romániai kabinetben, amely még karácsony előtt megkezdheti munkáját.

Politikai megállapodást írt alá a Szociáldemokrata Párt (SZDP) és a Nemzeti Liberális Párt (NLP) szerdán Bukarestben, amelynek értelmében a liberálisok Mircea Geoana szocdem jelöltet támogatják az elnökválasztás második, december 6-i fordulójában, és a két alakulat Klaus Werner Johannis nagyszebeni polgármester vezetésével kormányt kíván alakítani a választások után. A megállapodás aláírására a román parlament egyik termében került sor, ahol Mircea Geoana és Crin Antonescu pártelnök mögött, a liberálisok jelszava, „Egyetlen Románia” állt.

A dokumentum elsősorban elveket rögzít. Geoana szerint célja a politikai stabilitás hoszszú távra történő visszaállítása Romániában, s nem pedig a román választók szavazataival történő üzérkedés vagy pedig a különböző tisztségeken történő osztozkodás, amint azzal a két pártot Geoana ellenfele, Traian Basescu hivatalban lévő államelnök vádolta.

Az aláírás után Mircea Geoana kijelentette: megtisztelve érzi magát azáltal, hogy a liberálisok támogatják. Ígéretet tett, hogy megválasztását követően, karácsonyig beiktatja a Johannis által vezetett kormányt.

Crin Antonescu közölte, hogy elődleges célnak tekinti Traian Basescu leváltását, ugyanakkor annak hangsúlyosan kell szolgálnia az ország és a lakosság javát.

A két párt politikusaitól megtudott részletek szerint, a megállapodás az elvek mellett kitér a gazdasági jövőképre is. A majdani szocdem–liberális kormány megőrizné az egykulcsos jövedelemadót, csökkentené az adóterheket, átláthatóvá tenné a közpénzek elköltését, tiszteletben tartaná az egyéni jogokat és szabadságjogokat, támogatná a hátrányos helyzetű kategóriákat, korszerűsítené a mezőgazdaságot és az állami intézményeket.

A dokumentum megállapítja, hogy ötéves mandátuma végén Basescu káoszban lévő országot ad át utódjának, amelynek nincs legitim kormánya, amelyben az állam alapintézményei folyamatos és mesterséges konfliktusokban állnak, amelyben összeugrasztották a polgárt az állammal és a különböző társadalmi kategóriákat egymással, és amely a csőd szélén áll. Ehelyett az aláírók vissza kívánják állítani az ország és intézményeinek belföldi és külföldi tekintélyét, és biztosítani akarják a szolgáltató állam kialakításának feltételeit.

Emil Boc ügyvezető kormányfő, a Basescut támogató Demokrata-Liberális Párt (D-LP) elnöke úgy vélekedett, hogy a megállapodás valójában „Traian Basescu útlevele a második mandátumért”. Szerdán délután Basescu maga is hevesen támadta a szocdemeket és a liberális politikusokat, s azzal vádolta őket, hogy egyetlen érdekük a megmaradt állami vagyon privatizálása, és mit sem törődnek az ország javával.

Kedden az RMDSZ kötött politikai megállapodást a liberálisokkal, amelynek értelmében együtt vesznek részt egy olyan kormány megalakításában, amelynek élére Johannis kerüljön. Az RMDSZ egyelőre nem tárgyalt a SZDP-vel, és a szerdai kormányalakítási tervek részletezése során nem esett szó a magyarok részvételéről a majdani kabinetben, de ezt Bukarestben mégis mindenki szinte biztosnak veszi.

Mircea Geoana és Crin Antonescu kicserélik a szövetségről szóló dokumentumot
Mircea Geoana és Crin Antonescu kicserélik a szövetségről szóló dokumentumot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.