Gyurcsány Putyinnal vacsorázott

Magánjellegű vacsorán fogadta Moszkvában az orosz kormányfő Gyurcsány Ferencet. A találkozóra alig három nappal az után került sor, hogy Vlagyimir Putyin –orosz értékelések szerint „futólag” – találkozott Orbán Viktorral, az Egységes Oroszország párt szentpétervári ülésén, ahol a Fidesz elnöke az Európai Néppárt alelnökeként volt jelen.

– Az állam- és kormányfők egy részével olyan közvetlen, emberi kapcsolatom alakult ki, amely túlmutat a korrekt politikai partnerségen – mondta lapunknak a korábbi magyar miniszterelnök az ukrán ételeket felszolgáló moszkvai étteremben megejtett kétórás keddi találkozóról, amely Gyurcsány Ferenc szavai szerint már szeptember óta tervben volt. – A találkozó magánjellege miatt illetlenség lenne róla többet mondanom – mondta a szocialista politikus, hozzátéve, hogy a feleségeikkel közösen elfogyasztott vacsorán a személyes témákon túl általánosságban érintették a két ország kapcsolatát, konkrét kérdésekről nem esett szó.

A volt magyar kormányfő elmondta, hogy hasonló, baráti kapcsolata Tony Blair korábbi brit miniszterelnökkel vagy a volt horvát kormányfővel, Ivo Sanaderrel széles körben ismert. Gyurcsány szerint Putyinnal a második világháború után a Szovjetunióba került sárospataki könyvek hazahozatalát rendező vita óta alakult ki olyan kapcsolat, amelyben „emberileg is jobban respektálják” egymást. A politikus hangsúlyozta: a magántalálkozónak nincs kormányzati jelentősége.

Bár az informális kapcsolat fenntartása nem szokatlan a posztjukról távozó politikusokkal, az kevésbé megszokott, hogy egy ilyen találkozóról készült fénykép felkerüljön az orosz kormányfő hivatalos honlapjára, ahogyan ez Gyurcsány esetében történt. (Hasonló fotó nem jelent meg Orbán és Putyin szombati találkozójáról.)

Lapunk kérdésére, hogy az orosz fél számol-e a magyar–orosz kapcsolatok átalakulásával, amennyiben a Fidesz kerül kormányra jövőre, Gyurcsány kijelentette: – Annak alapján, amit módomban állt megismerni Orbán Viktor szentpétervári találkozójáról, úgy vélem, Orbán Viktor számára jobb, ha nem kommentálom a kérdést, ezt tartom a legelegánsabbnak.

Azt azonban elmondta, hogy véleménye szerint Bajnai Gordon kormánya jól él a magyar–orosz kapcsolatok elmúlt hét évben szerzett értékes politikai örökségével. – A folyamatot még Medgyessy Péter kezdte el – jegyezte meg elődjéről Gyurcsány Ference, hozzátéve, hogy a következő fél évben még biztosan lesz a magyar kormánynak hivatalos magas szintű találkozója Moszkvában.

Moszkvai étterembe invitálták Gyurcsányt
Moszkvai étterembe invitálták Gyurcsányt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.