Barroso megkavarja a bizottságot

Nem enged a kormányzati nyomásnak, az új bizottságot ő állítja össze – ígérte az Európai Parlament kérdezz-felelek órájában Barroso elnök, bár máris alkuk szegélyezik a kinevezési eljárást. Tegnap minden jelölt nevét közzétették, de a tárcák elosztása csak most kezdődik.

Fürgén közzétette a kormányoktól befutott neveket tegnap az Európai Bizottság. A testület elnöke, a portugál José Manuel Barroso kedden azt mondta az Európai Parlament strasbourgi ülésén, hogy már hétfőn minden jelölést megkapott a fővárosokból. Így alighanem nyert két napot a bizottsági elnök, aki egy hetet kért a tárcák kiosztására, hogy „a megfelelő ember a megfelelő helyre kerüljön”. Ez valóban nagy mutatvány, és a végén nem lesz mindenki elégedett.

Az új bizottságban nem nyolc, hanem kilenc nő lesz –annak ellenére, hogy Barroso a nemek egyensúlyára törekedne. Tizenhárom konzervatív, nyolc liberális és hat szocialista politikus-szakember alkotja a vélhetően február elején munkába álló testületet, amelyben tizennégyen újráznak.

Az állam- és kormányfők által külügyi főképviselőnek és bizottsági alelnöknek választott brit Catherine Ashton egy éve váltotta a kereskedelmi tárca élén Peter Mandelsont. Most a kérdés, hogy ki váltsa ideiglenesen Ashtont, aki december elsején át is veszi új munkakörét, hiszen az EU-ra fontos nemzetközi kereskedelmi tárgyalások várnak például Genfben. Egyelőre úgy hírlik, hogy a tárcájával együtt feleslegessé váló osztrák Benita Ferrero-Waldner külkapcsolati biztos veszi át a munkát nagyjából két hónapra. Ausztria egyébként Johannes Hahnt nevezte, aki szeretné az oktatásügyet a kezébe venni.

Azután, hogy az állam- és kormányfők az Európai Tanács elnökévé választották Herman Van Rompuy belga kormányfőt, kiderült: a franciák azért mentek ebbe bele, mert kierőszakolták maguknak a belső piaci biztosi tárcát, amelyet Michel Barnier kaparint meg. Méghozzá valószínűleg a pénzügyi szolgáltatások szabályozásával együtt, hiába ágálnak ez ellen a londoni Cityt féltő britek. A németeket az Európai Központi Bank elnöki pozíciója érdekli, ezért a biztosjelölt Günther Oettinger valószínűleg folytatja Günther Verheugen tevékenységét az iparpolitika élén.

Elképzelhető, hogy az újrázó Neelie Kroes versenyügyi biztos átveszi a kereskedelmet vagy a digitális tárcát – a helyére viszont a szintén veterán spanyol Joaquín Almunia kerül, aki eddig a gazdasági és pénzügyi folyamatokat felügyelte. Az ő helye egyelőre üres. Az új tagországok közgazdászjelöltjei is fontos gazdasági jellegű posztokért küzdenek. Változatlanul esélyes a regionális politikai posztra Andor László, de gazdára vár a kutatás-fejlesztés, az energia, a közlekedés, az oktatás és az adóügy. A Financial Times azt sugallta, hogy Almunia székébe a finn Ollie Rehn eddigi bővítési biztos ülhet, de Andort is esélyesnek tüntette fel.

A bővítésre pályázik a lett Andris Piebalgs, aki eddig energiaügyi főember volt. Ám a szlovákok is versenyben vannak ezért a feladatért. A szintén új alapjogi biztosi portfóliót liberális jelölt kapja, minthogy e téma külön kezelését az európai liberálisok kérték, sikeres júniusi parlamenti választási szereplésük után.

Strasbourgi farmra látogatott José Manuel Barroso bizottsági elnök
Strasbourgi farmra látogatott José Manuel Barroso bizottsági elnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.