A Real IRA fenyegeti a békét

A szakadár republikánus mozgalmak agresszivitása miatt megnőtt a politikai erőszak Észak-Írországban. Valamennyi politikai párt elítélte a hét végi terrortámadásokat.

Két atrocitás is emlékeztetett a múlt hét végén a békefolyamat ingatagságára Ulsterben. Öt embert tartóztattak le egy, az északír rendőrséghez alig néhány héttel ezelőtt csatlakozott újonc elleni emberölési kísérlet gyanúja miatt. A rendőr házára három, álarcot viselő férfi nyitott tüzet. A környéken mindkét ismert, a fegyvernyugváshoz nem csatlakozó republikánus mozgalom, a Real IRA és a Continuity IRA is tevékenykedik.

A republikánusok nem sokkal később egy autóba helyezett, kétszáz kilogramm súlyú robbanóanyaggal a levegőbe akarták repíteni az Északír Rendfenntartási Tanács belfasti székházát. A tanács feladata a protestáns és katolikus közösség együttélésének felügyelete. Az erőszakos cselekményeket az északír autonóm nemzetgyűlésbe megválasztott mind a négy párt elítélte. A legtöbb szavazattal rendelkező, koronahű DUP a „demokrácia szíve elleni támadásként” értékelte a rendfenntartási tanács felrobbantására tett kísérletet. Az IRA politikai szárnya, a nacionalista Sinn Fein úgy értékelte, hogy az atrocitás „ellentétben áll az ír emberek vágyaival, és a békefolyamat tönkretétele a célja”.

2009-ben érezhetően több agresszív cselekményre került sor Észak-Írországban, mint a megelőző években. Már márciusban a biztonsági követelmények betartásának lazulását jelezte, hogy a Real IRA pizzaszállítóknak álcázott fegyveresei egy műszaki egység két tagját lemészárolták egy katonai bázis bejáratánál. Két nappal később a Continuity IRA lőtt le egy északír rendőrt. Az azóta eltelt hónapokban – a The Guardian napilap tudomása szerint – tizenegy gyilkossági kísérlet történt a rendőrség kötelékében szolgáló személyek ellen. Ez a statisztika nem hasonlítható össze a zavargások három évtizedével, amikor éves átlagban ötven ember esett az összetűzések áldozatául. Aggasztó viszont, hogy a két szakadár republikánus szervezetnek nagyon sok munkanélküli, reményvesztett fiatalt sikerült megnyernie.

Felirat Észak-Írországban: „Tudod, hogy még nem távoztunk”
Felirat Észak-Írországban: „Tudod, hogy még nem távoztunk”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.