Palesztinok cserébe Salitért

Benjamin Netanjahu kormányfő kedden csillapítani igyekezett a várakozásokat, hogy küszöbön áll a fogolycsere, amikor is Gilad Salitért cserében Izrael elenged akár több száz palesztint. "Nincs még megállapodás és lehet, hogy nem is lesz" - jelentette ki. Az izraeli látogatáson tartózkodó Guido Westerwelle német külügyminiszter pedig csak annyit volt hajlandó közölni: reméli, hogy "jó és humánus" megoldáshoz vezetnek a megbeszélések.

Miközben tehát egyelőre nem győzik hivatalosan cáfolni a fogolycsere-megállapodást, ám az arab és a nemzetközi médiajelentések szerint már a hét végén átmenetileg Egyiptomba kerülhet a 2006 nyarán a gázai határ izraeli oldaláról elrabolt tizedes, Gilad Salit. Ha a német és egyiptomi közvetítéssel nyélbe ütött alku valóban létrejön, akkor több lépcsőben hazatérhet családjához 1450 palesztin fogoly, s Salitot már az első 450 rab után visszaszállítják Izraelbe. Pénteken kezdődik az iszlám áldozati ünnep, amit az idén a Hamasz a fogolyszabadítás sikerével szeretne emlékezetessé tenni, egyben megmutatva a Fatahnak és az arab világnak, hogy csakis az erőszak, a túszejtés vezethet Izraellel szemben sikerre, hiszen a Fatah az évek óta tartó és mindeddig sehová sem vezető béketárgyalásain egy-egy ünnepre legfeljebb 2-300 kisebb kaliberű foglyot tudott hazajuttatni. Ezúttal viszont a Hamasznak sikerül számos olyan rabot is kiszabadítania az izraeli börtönökben élő több mint tízezer palesztin közül, akinek vér tapad a kezéhez. Hetekig is elhúzódhat a szabadulás, mivel a helyi törvények szerint a szeretteik gyilkosának kiengedése ellen tiltakozó családtagok a legfelsőbb bírósághoz fordulhatnak, s ez a jogi procedúra időigényes.

Az ügylet izraeli ellenzői szerint a fogolycsere a terrort támogatja, s nyomában újabb katonák elrablására készülhet Izrael, amit a Hamasz már jó előre be is ígért. A jeruzsálemi kormányban mégis megvan az egyezményt támogató többség. A zsidó államban a múltbeli ügyekhez hasonlóan a honfitárs kiszabadításakor a szív érvei legyőzik a rációt, s a lakosság nagy többsége is támogatja a döntést, a Gázában évek óta sínylődő kiskatona kiváltását akár ezernyi palesztin fogoly árán. Az eltelt két és fél évben mindkét oldalon hatalmas nyomás nehezedett a kormányzatokra. Gázában az egyre türelmetlenebb családok fényképeket felmutatva tüntettek a Hamasz vezérkarának épületénél, Jeruzsálemben pedig a folyamatos médiakampány mellett éjjel nappal önkéntesek virrasztottak a miniszterelnöki rezidenciánál, hatalmas táblán számolva "Gilad Salit, mindanynyiunk katonafia" fogságban töltött napjait. A szabadulás fejében állítólag Izrael 160, mindeddig elutasított rabot is hazaenged, de mind mostanáig nem világos, hogy a listára került-e a Fatah legnépszerűbb embere, a terrorcselekményekért ötszörös életfogytiglani börtönbüntetését töltő Marwan Barguti, valamint Ahmad Sadat, aki Rehavam Zeevi miniszter gyilkosa. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy hány fogoly mehet haza gázai vagy ciszjordániai családjához, s Izrael hány palesztint enged el azzal a feltétellel, hogy nekik külföldi száműzetésbe kell vonulniuk.

Közben Washington felajánlotta, hogy izraeli gyártmányú rendszerekkel és fegyverzettel szereli fel azokat az új harci gépeket, F-35-ösöket, amelyeket 2015-ig szállít le Izraelnek.

Az elrabolt Gilad Salit izraeli katonát ábrázoló falfestmény Gáza városban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.