Ki nevet a végén a Berlusconi-kormányban?

Előre hozott választásokról hallani a római kormányban, mialatt újabb törvény menti a miniszterelnököt a bíróságoktól.

"Tovább egységben, vagy megyünk az urnákhoz" - hallani a másfél éves negyedik Berlusconi-kormányban. "Ez nem vita, politikai dialektika" - mondta Silvio Berlusconi. Közelednek a tavaszi helyhatósági választások, és a kormányfőt az alkotmánybíróság által megtagadott mentelmi joga hiányában a milánói bíróságra várják. A FAO-csúcsra hivatkozva távol maradt a Berlusconi-televízióktól törvénytelenül szerzett közvetítési jogok november 16-i tárgyalásáról. A tárgyalást január 18-ra napolták. "Védencem meg fog jelenni!" - ígérte a kormányfő ügyvédje.

Ám ez nem biztos. Kedden megkezdődött a pergyorsítási törvény parlamenti vitája, mely hat évre korlátozza a tárgyalási időt. A maffiapereket kilátástalannak látó Roberto Saviano író több mint 300 ezer aláírással tiltakozott, és a szövetséges Gianfranco Fininek sem tetszik a kilenc év alatt tizennyolcadik Berlusconinak kedvező igazságügyi reform. A képviselőház elnöke, úgy tűnik, elérkezettnek látja az időt az általa abszolút monarchának titulált Berlusconi leváltására. Legalábbis az erőviszonyok átalakítására. A kormánytagok az Északi Ligához közeli Giulio Tremonti pénzügyminiszter megszorításai ellen lázadnak, aki szintén örökös távozással fenyegetőzik, és erősebb pozíciót követel magának.

A gazdasági válságban 50 százalékos népszerűséget élvező kormányt a belső viták jobban gyengítik, mint a Noemi és Patrizia nevével fémjelzett nőbotrány.

Az előre hozott választás a 30 százalék alatti ellenzéknek katasztrófa, Fini nem elég erős a miniszterelnöki székhez, az egyetlen győztes a Liga lehet. Umberto Bossi pártja esetleg már tavasszal be akarja venni a Lombardia-Veneto északi tengelyt? - találgatják az elemzők.

Nem kizárt, hogy a szálakat Berlusconi mozgatja a neki keresztbe tevők kiszorításával. 2001-2006 között se bukott meg. De az is lehet, hogy az igazságszolgáltatással küzdő kormányfő zsarolása folyik, bár ez magát a kormányzást veszélyezteti. "Hol vannak a gazdasági reformok?" - kérdezte a minap a következő miniszterelnökként megjelölt Luca Cordero di Montezemolo, a FIAT és a Ferrari elnöke. Közben a palermói bíróságról érkező hírek szerint Berlusconi innen is idézést kap a maffiával való szövetkezés vádjával. Szokása szerint saját televízióiban akar mindent elmagyarázni az olaszoknak, december 4-e után: akkor vall Gaspare Spatuzza volt maffiózó a Cosa Nostra és Berlusconi kapcsolatairól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.