A liberálisokkal együtt lehet királycsináló az RMDSZ

Nem Traian Basescu demokrata-liberális és nem Mircea Geoana szociáldemokrata támogatása mellett kötelezte el magát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kedden, hanem a Nemzeti Liberális Párttal (NLP) kötött politikai megállapodást egy olyan többség kialakításáról, amelyik Klaus Werner Johannis nagyszebeni polgármestert juttassa a kormányfői bársonyszékbe.

Kedden a Szociáldemokrata Párt (SZDP), a Nemzeti Liberális Párt (NLP) és a RMDSZ vezető testületei külön-külön elemezték az elnökválasztások első fordulójának eredményeit és a december 6-i második forduló esélyeit. Az NLP vezetősége egyhangúan Mircea Geoana második fordulós támogatása mellett döntött, ezt azonban feltételhez kötötte. Előbb olyan politikai megállapodást kívánnak kötni az SZDP-vel, amely Johannis miniszterelnökségét támogassa, és amelynek kormányprogramja - a liberális alapelvek figyelembevételével - a egyre mélyülő gazdasági válságot kezelje.

Az SZDP országos végrehajtó bizottsága szintén egyhangúan fogadta el a liberális ajánlatot. Mircea Geoana pártelnök a döntést követően kijelentette: pártja támogatja Johannis jelölését a kormányfői tisztségre, és olyan kormányprogram kidolgozását, amelyben a liberális elvek hangsúlyosan érvényesüljenek. Ezt a szándékot a két párt között ma aláírandó politikai megállapodásban is rögzítik.

Délután került sor az RMDSZ és az NLP vezetőinek tanácskozására. A két alakulat politikai megállapodást kötött, amelyben leszögezték, hogy az NLP és az RMDSZ december
6-án azt a jelöltet támogatja majd a második fordulóban, aki az állam intézményei közötti jó együttműködést biztosítja. Támogatják egyben Johannis kormányfői jelölését, és együtt vesznek majd részt az új kormány megalakításában.

A megbeszéléseket követően Markó Béla közölte: az általa vezetett szövetség képviselői tárgyalásokat folytatnak majd az SZDP vezetőivel is. Az RMDSZ elnöke egyébként már hétfő késő esti, Kelemen Hunor ügyvezető elnökkel együtt aláírt nyilatkozatában hangsúlyozta: "Csakis olyan megoldásokat fogunk támogatni, olyan politikai programok mellett fogunk kiállni, amelyek magyar közösségünk javát szolgálják." Az RMDSZ-NLP-megállapodás által ez az összefogás a romániai politika mérlegnyelvévé válik, és azt a következőkben sem az SZDP, sem pedig a D-LP nem kerülheti meg.

Traian Basescu államfő már hétfőn bejelentette, s tegnap megismételte, hogy a második fordulóra egyik párttal sem kíván támogatási szerződést kötni, ehelyett egyetlen szövetségesének a romániai választópolgárokat tekinti.

Geoana egy októberi tárgyalást követően Johannisszal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.