Kenőpénzek a Kuba elleni blokádért

Fidel Castrót és a forradalmat éltető, több száz fős tömeg inzultálta, árulónak titulálva a kubai helyzetet bíráló s külföldön több elismerést, díjat is szerzett kubai blogger, Yoani Sánchez férjét. A szintén internetes naplót vezető férj, Reinaldo Escobar, külföldi tudósítóknak elmondta, hogy találkozóra hívta az állambiztonsági szervek ügynökeit, akiket kérdőre kívánt vonni felesége két héttel korábbi előállítása miatt. Ekkor jelent meg, láthatóan szervezetten a tömeg. Az eset előzménye, hogy Barack Obama a hét elején válaszolt Yoani Sánchez interneten elküldött kérdéseire, s a válaszokat a blogger csütörtökön tette közzé Generación Y nevű internetes naplójában. Obama egyebek között kifejtette, hogy a Castro-kormánynak kell lépéseket tennie, ha normalizálni akarja a majd ötven éve fagyos kapcsolatokat. Utalt csalódottságára is, amiért Yoani nem kapott kiutazási engedélyt a kubai hatóságoktól, hogy októberben átvehessen egy díjat New Yorkban.

Közben az amerikai képviselőház külügyi bizottsága vitát kezdett a kubai utazások tilalmáról. Mióta Obama beváltotta választási kampányában tett ígéretét, és a kubai amerikaiak immár korlátozás nélkül látogathatják meg rokonaikat a karibi szigetországban, a törvényhozás mindkét házában köröztetnek kezdeményezést az 1963 óta érvényben lévő utazási tilalom feloldásáról. Richard Lugar republikánus szenátor és Howard Berman, a képviselőház külügyi bizottságának demokrata elnöke egyaránt "anakronisztikusnak" nevezte, hogy miközben bárhová, így katonai diktatúrák irányította, avagy háború sújtotta országokba - mint Mianmar, Észak-Korea, Szudán, avagy Afganisztán - lehet utazni, egyedül Kuba a kivétel.

Éppen a képviselőházi vitát megelőzően hozta nyilvánosságra egy független csoport, a Public Campaign, jelentését arról, hogy a Castro-ellenes lobbi 2004 (tehát Bush-elnök második mandátuma) óta mintegy 400 törvényhozót vagy jelöltet "kent meg" összesen több mint 10 millió dollár pénzadománnyal a Kuba elleni embargó fenntartása érdekében. A pénzeket a 2003-ban alapított USA-Kuba demokrácia elnevezésű csoport akcióbizottsága gyűjtötte. Személyenként 150-350 ezer dollárról van szó, McCain republikánus elnökjelölt is szerepel a listán 183 ezer dollárral. Republikánus és demokrata honatyák egyaránt vannak a "lekenyerezettek" között. David Donelly, a Public Campaign igazgatója szerint ezek a "kenőpénzek" nem törvényellenesek, de "csapdát" jelentenek: a képviselő nem azt teszi, amit választói, hanem amit az adományozók várnak el tőle.

Életfogytiglani börtönt kockáztat az a volt amerikai diplomata és washingtoni egyetemi oktató, aki feleségével együtt bűnösnek vallotta magát Kuba javára való kémkedésben. A 72 éves Walter K. Myers-t júniusban vette őrizetbe az FBI. Hillary Clinton éles szavakkal ítélte el a havannai rendszert egyébként nem javadalmazásért, hanem meggyőződésből segítő pár tevékenységét. Myers igen neves washingtoni család sarja és Alexander Graham Bell, a telefon feltalálójának ükunokája. Harminc évvel ezelőtt szervezték be őket, és találkoztak is Fidel Castróval, akiről áradozva írtak. Myers egy vádalku keretében teljes eddigi jövedelmét, 1,7 millió dollárt átadja az Egyesült Államok kormányának készpénzben és vagyontárgyakban. Büntetési tételét később közlik. (Washingtoni tudósítónktól)

Yoani Sánchez személyi igazolványa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.