Orbán az orosz politikával ismerkedik

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is részt vesz az orosz kormánypárt mai szentpétervári kongresszusán. Nincs kizárva, hogy Putyinnal is találkozik, bár az orosz kormányfő programjában egyelőre nem szerepel ilyesmi.

Nem konkrét személyeket, hanem pártokat hívott meg az Egységes Oroszország (JeR) a párt szombati, szentpétervári kongresszusára, amelyen az Európai Néppárt (EPP) alelnökeként jelen lesz Orbán Viktor is. - A pártvezetés kiküldte a meghívókat, ezután a pártok maguk döntötték el, hogy kit küldenek az ülésre - mondta lapunknak Andrej Klimov, a duma külügyi bizottságának helyettes vezetője. Klimov megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin kormányfő - aki a JeR-t párton kívüliként vezeti másfél éve - valamint Dmitrij Medvegyev államfő is jelen lesz. Hivatalosan azonban egyikük programjában sincs tervben személyes találkozó Orbán Viktorral vagy más külföldi párt vezetőjével. - Egy ilyen megbeszélés azonban nem ellenkezik a fizika törvényeivel - jegyezte meg Klimov talányosan, fenntartva a személyes találkozó esélyét.

Putyin pragmatikusságát ismerve nem lenne meglepő, ha mégis tárgyalna Orbánnal. Igaz, a Fidesz többször borzolta Moszkva kedélyeit, először, amikor a Jugoszlávia elleni NATO bombázások idején nem járult hozzá, hogy Magyarország területén áthaladhasson egy Belgrádnak szánt orosz humanitárius vasúti szállítmány. Az orosz fél emlékszik a Fidesz állásfoglalására a Déli áramlat ügyében is, amelyet a kormányzásra készülő ellenzéki párt Magyarország függetlenségét veszélyeztető projektnek titulált. De arra is - bár a Fidesz ezzel nem volt egyedül -, hogy a grúz-orosz fegyveres konfliktust Orbán az 1956-os szovjet beavatkozáshoz hasonlította, a nyers erőpolitika birodalmi szemléletű érvényesítésének nevezve az akciót, amelyről ma már az EU-ban is óvatosabban nyilatkoznak, elismerve a grúz elnök felelősségét is a tavalyi összecsapásban. Ha azonban Moszkva a Fidesz vezetőjében - akit az orosz vezetés is a magyar kormányfői poszt legesélyesebb várományosának tekint - hasonlóan pragmatikus partnerre talál, a felek megtalálhatják a közös hangot.

A kongresszus egyébként az "orosz konzervativizmus" jegyében telik. "Az oroszt hangsúlyoznám, mert ezzel igazoljuk, hogy nem valamiféle másolatról van szó, ez a mi saját ideológiánk - jelentette ki a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek a párt legfelső tanácsának elnöke. Borisz Grizlov szerint az új program elválaszthatatlan a szuverén demokrácia gondolatától is. A kifejezést még Putyin elnöksége alatt dobta be a köztudatba Vlagyiszlav Szurkov, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője. Grizlov kiállása a "Kreml főideológusának" titulált Szurkov mellett sokatmondó, mert Medvegyev még elnökké választása előtt kijelentette, hogy veszélyesnek és feleslegesnek tart mindenféle jelzőt aggatni a demokrácia szóra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.