Egyiptom vízipipa nélkül?

Kairó. - Talán a gízai piramisok vagy - időben közelebb - a Nílus megszelídítését szolgáló asszuáni gát megépítése óta egyiptomi kormány nem vágott bele ekkora kihívással felérő nemzeti programba: száműzni akarja a dohányzást a nyilvános helyekről.

Aki ült már kairói taxiban, étteremben, megfordult irodában, szálloda előcsarnokában, kávézóban, önkiszolgáló étkezdében vagy egyetemen, vagy akár az állatkertben, tudja, hogy mindenütt mennyire dohányoznak. "Az egész világon mozgalom indult a dohányzás ellen" - mondta Ehab Asszad, az egyiptomi egészségügyi minisztérium dohányzásfelügyeleti tisztviselője. "Mi sem maradhatunk ki belőle."

Asszad azt mondta, hogy első lépésként a kormány a múlt hónapban kitiltotta a sisát, azaz a vízipipát a zsúfolt Kán el-Kálili piac kávézóiból. De alig pár perccel azután, hogy a kormány diadalmasan bejelentette a tilalmat, a Kánon nyüzsögtek a turisták orra előtt étlapokat lobogtató becsalogató emberek, mi mást kínálva, mint sisát. Tíz egyiptomi fontért, azaz körülbelül 1 dollár 80 centért alma-, narancs-, citrom- és cseresznyeillatú dohánnyal tömött pipákat árultak.

Egyelőre itt tart a dohányzás elleni erőfeszítés. Rövid tilalom után újra ott a Kánon a sisa, és Kairó-szerte teljes a zavar, mit is tervez a kormány. "Vége a sisának?" - kérdezte egy cím az Al-Maszri al-Joum internetes hírportálon a múlt hónapban. Semmivel sem szívják kevésbé.

"Nem lesz ebből semmi", mondta a 28 éves Ahmed Mabruk, aki hosszan, lassúakat szívott egy vízipipából a Kán kanyargós sikátoraiban megbúvó, történelmi El Fisaui kávéházban. "Az emberek szeretnek sisázni."

Egyiptomban, mint sok más fejlődő országban, problémát okoz a dohányzás. A dohány olcsó, a szórakozási lehetőség pedig kevés. Egy csomag Kleopátra cigaretta 45 centbe kerül, így aztán a dohányzás megfizethető időtöltés egy olyan országban, ahol a lakosság fele napi két dollárnál kevesebből él.

A sisa csupán mintegy kétszáz esztendeje, az ottomán birodalom idején honosodott meg Egyiptomban, ez másodperc-töredéknyi idő egy ilyen ősi társadalom életében, de elég hosszú ahhoz, hogy a kultúra részévé váljék. A szegények az utcán és a sikátorokban szívják; a jómódúak a kávéházakban és az éttermekben.

Egyiptomban közmondásosan nehéz megbízható statisztikai adatokhoz jutni, de kormányzati körökben terjed az az érzés, hogy az olcsó dohányból származó politikai előnyöket - az embereknek örömet okoz, és lefoglalja őket - ellensúlyozza a felismerés, miszerint a dohányzással öszszefüggő egészségügyi kiadások az államot terhelik, nyilatkozták egészségügyi tisztviselők.

A parlament 2007-ben betiltotta a dohányzást a nyilvános helyeken. A törvényt soha nem tartatták be. Ennek egyik oka - egészségügyi hivatalosságok szerint - az, hogy nem volt világos, kinek a feladata lett volna érvényt szerezni a tilalomnak. De oka az is, hogy hiányzott a politikai akarat. Egy további ok a kormányhivatalok örök és intézményesült képtelensége az egymás közötti jó kommunikációra és együttműködésre.

Némelyek azt mondják, hogy a népességnek rengeteg gondja-baja van, és ha mi most betiltjuk a dohányzást, el fogják utasítani", mondta dr. Ajsa Abul Fotu, az egészségügyi minisztérium tanácsadója.

Egészségügyi illetékesek 2006-ban figyelmeztettek, hogy a sisázás közösségi elemei - barátok ugyanazt a pipát adják körbe egymásnak, és a vendéglátósok ugyanazt az edény vizet teszik egymást követő vendégeik elé - a tbc továbbadásának csatornái. Az Egészségügyi Világszervezet szerint Egyiptomban, 2005-ben 100 000 lakosból 31,6 szenvedett tüdőbajban, és abban az évben az új megbetegedések mértéke 100 000 lakosonként 25-re becsülhető.

A figyelmeztetést, akárcsak a tilalmat, végül elengedték a fülük mellett, így az idén az egészségügyi illetékesek Egyiptom fő hatalmi központjához fordultak: a Nemzeti Demokrata Párthoz, Hoszni Mubarak elnök kormányon lévő politikai pártjához. Aszszad és felettese, Szahar Latif, a Dohányzás elleni küzdelem nemzeti programjának főtitkára, elmondták, hogy levelet küldtek a pártnak, és abban politikai támogatást kértek.

A párt pedig lépett.

Példát mutatott, amikor a közelmúltban, első ízben, dohányzásmentes rendezvényként tartotta meg éves kongresszusát, közölte Asszad. Egyszersmind megtalálta a módját, hogyan győzze meg az embereket, hogy tegyék le a pipájukat. Miközben az ország a H1N1 vírus okozta sertésinfluenza miatti pánikban élt, már iskolákat zártak be, és százezrével ölték le a sertéseket, a kormány azt kezdte mondani az embereknek, hogy a vízipipázást az influenza terjedésének megelőzésére tiltották be.

"Ha azt mondjuk nekik, hogy a sisa káros, az a válasz, hogy ťNa jó, viszlátŤ", így Asszad. "De azért annyira félnek a H1N1-től, hogy ha azt mondjuk az embereknek, a sisázással elkaphatják a H1N1-et, akkor nem vesznek a kezükbe vízipipát."

Valóban?

"Ugyan", legyintett Mabruk, vízipipáját szíva az El Fisaui kávéházban.

Olybá tűnik, még a sertésinfluenza sem tud éket verni az egyiptomiak és vízipipájuk közé.

"Ez csak arra jó, hogy némelyeket még több hatalommal ruházzon fel azoknak a szegény állampolgároknak az üldözésére, akik a szájukon kifújt füsttel szabadulnak meg napi gondjaiktól", mondta Szaad Eddin Muhammad 48 éves villanyszerelő, a Zamalek negyed egy kicsiny sisaházában.

A cikk 2009. november 16-án jelent meg a New York Times hasábjain.

A tilalomnak szemmel láthatólag csekély a hatása
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.