Basescu két próbára készül

Traian Basescu jelenlegi államfő és Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök, egykori külügyminiszter között dől el várhatóan a román elnökválasztás, amelynek az első fordulóját vasárnap tartják. Ezzel egy időben népszavazást rendeznek az egykamarás parlamentre való áttérésről és a képviselők számának csökkentéséről.

Több mint 18 millió szavazati joggal rendelkező állampolgárt várnak vasárnap az urnákhoz Romániában és az ország külföldi képviseletein, akiknek a következő öt esztendőre államfőt kell választaniuk, és a parlament karcsúsításáról kell dönteniük.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje, Kelemen Hunor lapunknak elmondta: az erdélyi magyarság az 1918-as gyulafehérvári ígéretek betartását követeli Románia vezetőitől - önrendelkezést, arányos képviseltet, szabad anyanyelvhasználatot -, s mindazt, ami ebből következik, tehát kulturális, területi és regionális autonómiát, a magyar nyelv regionális hivatalos nyelvvé történő előléptetését, anyanyelvű oktatást. A magyar államfőjelölt szerint valós decentralizációra van szükség, amelyhez pénzforrásokat kell hogy rendeljenek, és az adók csökkentésével kezelni kell az egyre súlyosbodó gazdasági válságot. Kelemen Hunort a Tőkés László EP-képviselő vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) is támogatja.

A felmérések szerint a tizenkét induló jelölt közül a legesélyesebbek Traian Basescu leköszönő államfő (35%), Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) elnöke (31%) és Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) elnöke (18%), akik péntek este televíziós vitával zárják a kampányt. A kampányzáró vitára Kelemen Hunort nem hívták meg. Az RMDSZ jelöltje kijelentette: felháborodással értesült arról, hogy az RMDSZ-t kizárták azoknak a parlamenti pártoknak a sorából, amelyeknek államfőjelöltjei közös tévévitán vesznek részt a választások első fordulója előtt.

Geoana máris azzal vádolja Basescu támogatóit, hogy vasárnap hatalmas választási csalásra készülnek. Emil Boc, a Basescut támogató Demokrata-Liberális Párt (D-LP) elnöke eközben azzal riogatott, hogy ha Geoana kerül az ország élére, Románia elfordul az EU-tól, és az érdekcsoportok csapdájába kerül.

Újraválasztási esélyeinek növelése végett, Traian Basescu november 22-re népszavazást írt ki, amelyen a választóknak az ország parlamenti rendszerének reformjáról kell véleményt nyilvánítaniuk. Két kérdésre kell válaszolni: az egykamarás parlamentre történő áttérésre, és a képviselők számának legfeljebb 300-ra történő csökkentésére vonatkozik. (jelenleg 471 képviselő és szenátor van Romániában.)

Az RMDSZ arra buzdítja a romániai magyarokat, hogy minél többen menjenek el szavazni, és foglaljanak állást "nem"-mel a népszavazáson feltett kérdésekre, vagyis ellenezzék az egykamarás parlamentet. Ha ugyanis Basescu terve megvalósulna, a romániai magyarság parlamenti képviselete jelentősen csökkenne és veszítene erejéből, a törvényhozásban pedig nem lenne minden megyének megfelelő súlyú képviselete, következésképpen az egykamarás parlament Románia régióinak a sokszínűségét nem tükrözné. Kelemen Hunor felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországon élő román állampolgárok a budapesti román nagykövetségen, valamint a szegedi és a gyulai román főkonzulátusokon szavazhatnak.

A román államfő egyelőre örül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.