Veszélybe került az iraki választás

Vétót emelt a választási törvény ellen tegnap Irak szunnita arab alelnöke, s ezzel kétségessé tette a január 21-re kitűzött választások megtartását. Az iraki választási bizottság fel is függesztette a választási előkészületeket.

Tarik al-Hasimi alelnök azt kifogásolta, hogy a választási törvény nem biztosít elegendő képviseletet a külföldön élő irakiaknak, akinek nagy többsége szunnita. A törvény a képviselői helyek öt százalékát biztosítja a kisebbségeknek és a külföldön élőknek, de nem részletezi a külföldön élő irakiak képviseletét. Hasimi azt javasolja, hogy a törvény biztosítson 15 százalékos kvótát –vagyis a 323 képviselői helyből 48-at – a kisebbségeknek és a külföldön élő irakiaknak. Irak 25 milliós lakosságának nyolc százaléka él külföldön. A szunniták 2005-ben bojkottálták a választásokat, s 2006-ban ezért is fokozódtak a felekezeti öszszetűzések.

Nuri al-Maliki kormányfő szerint (aki síita) Hasimi bejelentése komolyan veszélyezteti a demokratikus és politikai folyamatot. Hasimi alelnök azt hangsúlyozta, hogy vétójával nem okoz fennakadást a választás előkészítésében, szerinte az ügyet egyetlen parlamenti üléssel meg lehet oldani. Hasimi egyébként állítólag a napokban készül bejelenteni, hogy a korábbi kormányfővel, a síita Ijad Allavival és egy másik szunnita politikussal, Szaleh al-Mutlakkal együtt egy szekuláris párt élén szeretne indulni a választásokon – írta a The New York Times.

A Reuters szerint a törvény újbóli megvitatása miatt elképzelhető, hogy ismét felszínre kerülnek más sérelmek is. Az iraki kurd vezetők már kedden a választások bojkottjával fenyegetőztek arra az esetre, ha a kurdok nem szerezhetnek a törvényben előírtnál több képviselői helyet a bagdadi törvényhozásban. Épp ezért elképzelhető, hogy Dzsalal Talabani iraki elnök (kurd) is megvétózná a törvényt, csak épp Hasimi lépett először a háromfős elnöki tanácsból. Az olajban gazdag kirkuki régió fölötti vita miatt már tizenegyszer halasztotta el a parlament a törvény elfogadását.

A választási bizottság tegnap úgy döntött, leállítják a választás előkészítését, és megvárják a törvény hatálybalépését. A tét nem kicsi: a győztes politikai erő bábáskodhat az amerikai csapatkivonás és az iraki olajtartalékok eladása felett. Ráadásul a választás sikere hatással van arra, hogy az amerikaiak tényleg be tudják-e fejezni a hadműveleteket jövő augusztusig, és 50 ezer főre csökkenteni a mostani 115 ezres amerikai kontingenst.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.