Tizennégy hajó a kalózok kezén

Elengedték az október elején elrabolt spanyol halászhajót és legénységét a szomáliai kalózok. Azonban még ugyanezen a napon elfogtak egy 28 fős, észak-koreai legénységgel hajózó, vegyszereket szállító tankert.

A spanyol hajóért a kalózok – a Reutersnek nyilatkozó egyik tagjuk szerint – 3,5 millió dollárt (600 millió forintot) kaptak váltságdíjként. Ezt a spanyol miniszterelnök nem ismerte el egyértelműen. – A kormány megtette, amit meg kellett tennie – válaszolt kitérően a kérdésre José Luis Rodrígez Zapatero. Az Alakranát és 36 fős legénységét egy spanyol hadihajó kíséri haza. A halászhajón 63 kalóz tartózkodott, akiket tegnap luxusautókkal érkező hatalmas tömeg várt Eyl városában, ahol most megkezdődik az osztozkodás.

A szomáliai kalózok kezén azonban még további 14 hajó van, a legújabbat ráadásul akkor fogták el, amikor a spanyolt elengedték. Az észak-koreai legénységgel hajózó tankert Szomália partjaitól messze, a Seychelle-szigetek közelében fogták el. A kalózok közölték: a hajó kapitányát lelőtték, és Haradhere, az egyik „kalózváros” felé tartanak.

Elemzők és maguk a kalózok is azt állítják: a Szomáliában uralkodó anarchia az oka annak, hogy külföldi hajókat rabolnak el. Az országnak 1991 óta nincs működő kormánya. A jelenlegi vezetés a fővárosnak csupán néhány kerületét uralja, és az Afrikai Unió 5000 fős békefenntartó erejére támaszkodik. Puntföld és Szomáliföld majdhogynem önálló államként működik, a déli részeket pedig az iszlamista felkelőcsoport, az al-Kaidához is köthető al-Shabab uralja. A jól szervezett lázadók az iszlám törvénykezés, a saria legszigorúbb formáját akarják bevezetni, illetve használják máris az általuk ellenőrzött területen. Tegnap egy húszéves, elvált nőt köveztek halálra, mert viszonyt folytatott egy férfival.

 

A part menti területek lakói pedig halászatból éltek, amíg külföldiek el nem kezdték lehalászni a zsákmányt, illetve mérgező hulladékot önteni a tengerbe, ellehetetlenítve az egyetlen bevételi forrásukat. – Csak úgy lehet megfékezni a kalózokat, ha lesz végre egy kormány, amely meg tudja védeni a halainkat. Akkor letesszük a fegyvert – mondta a BBC-nek egy 25 éves szomáliai, aki három éve állt be a tengeri rablók közé.

A nemzetközi közösség mindeközben egyre nagyobb erőkkel veszi fel a harcot a kalózokkal, és segíti egy hatékony kormány felállítását. Az Egyesült Államok a legmodernebb távirányítású robotrepülőgépeivel figyeli az Indiai-óceánt. Az Európai Unió pedig tegnap jelentette be: hamarosan döntés születhet arról, hogy száz katona érkezik Ugandába, hogy ott újabb kétezer szomáliai katonát képezzen ki. Ezzel hatezerre emelkedne a jól képzett kormánycsapatok száma. Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt mondta: Magyarország is küldene hat-hét kiképzőt a misszióba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.