A királynő, a felelőtlen bankárok és a kerékbilincs

A Munkáspárt kampányindítójának tűnhetett II. Erzsébet tegnapi trónbeszéde a westminsteri parlamentben.

A hatperces felszólalásban – amely a királynő utolsó trónbeszéde a legkésőbb júniusra tervezett választások előtt – a hagyományok szerint a kormánypárt legfontosabb törvényjavaslatait ismertette. A gondoskodó Labour a súlyos gazdasági helyzet ellenére ígéretet tett arra, hogy kb. 400 ezer idős ember, illetve komoly fogyatékkal élő számára biztosít ingyenes szociális ellátást saját otthonukban. Csak maga ez a kezdeményezés 670 millió fontba kerül. A toryknak egészen más az elképzelésük, ők a nyugdíjba vonulóknak egy összegben utalnának ki egy 8000 fontos támogatást, melyből ellátásukat fedeznék.

A választási fogásokként is beállítható javaslatok közé tartozik az a törvénytervezet, mely megakadályozná a felelőtlen bankárokat a kockázatos tranzakciókban. A pénzügyi felelősségről szóló törvény szerint a kormány 2014-ig megfelezi az állami adósságot, 2018-ra pedig egyensúlyba hozza a költségvetést.

Legalább ennyire hangzatos, bár más súlycsoportba tartozó terv, hogy hatósági engedélyhez kössék a kerékbilincseket felszerelő vállalatok tevékenységét, csökkentsék a rendőrök által elvégzendő papírmunkát és minden iskolásnak garantálják a magas színvonalú oktatáshoz való jogot.

David Cameron, az ellenzék vezére „megosztó, rövid távú és szégyentelenül a kormánypárt érdekeit szolgáló politikai játszmának” nevezte a programot, kiemelve annak költségeit. Az államadósság az idén 175 milliárd fonttal emelkedik és eléri az 1,4 billió fontot, további adóemeléseket téve szükségessé. Az 1997 óta kormányon lévő Munkáspártnak minden lehetőséget meg kell ragadnia, hogy jó pontokat szerezzen a választók körében. A legutóbbi összesített közvélemény-kutatás szerint a Munkáspárt népszerűsége mindössze 28 százalékon állt, a toryk 42 százalékkal listavezetők, míg a Liberális Demokraták 18 százalékos aránya keveset változott az évek során.

II. Erzsébet Peter Mandelson gazdasági minisztert üdvözli
II. Erzsébet Peter Mandelson gazdasági minisztert üdvözli
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.