Húsz név a brüsszeli csúcs terítékén

Befejezte a konzultációk második körét az unió soros elnöke Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő, akit a stockholmi EU–orosz csúcs után arról faggattak az újságírók, hogy is áll az Európai Tanács elnökének, illetve a külügyminiszternek a kinevezése.

Minthogy a svédek csütörtök estére hívták össze az állam- és kormányfőket Brüsszelbe, az idő sürget, de Reinfeldt jelezte: az előkészületek során lehetetlennek bizonyult 24 óra alatt körbetelefonálni huszonhat döntéshozót. Így lehet, hogy csütörtök este döntésre jutnak, de az is lehet, hogy csak hajnalra születik meg az alku.

Brüsszeli értesülések szerint legalább húsz név kering, s a csúcs feladata az, hogy a lisszaboni szerződés által létrehozott posztokra megtalálja az európai pártcsaládoknak, a kis és nagy országoknak is elfogadható jelölteket, s figyelemmel legyen a férfiak és a nők arányára is.

Az elnököt az állam- és kormányfők választják, minősített többséggel, akárcsak a külügyminisztert, aki azonban a bizottság alelnöke is lesz, tehát személyét el kell fogadnia Barroso bizottsági elnöknek és az Európai Parlamentnek is.

Új fejlemény, hogy a spanyol kormányfő Moratinos külügyminiszter nevét is bedobta a kalapba, ahova bekerült néhány hölgyé is. Az elnöki poszt várományosaként emlegetett lett Vaira Vika-Freiberga mellett a külügyi tárca esélyese lehet a brit Catherine Ashton és a francia Elisabeth Guigou is.

A brit Catherine Ashton
A brit Catherine Ashton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.