Obama: Kína segít a gazdasági válságban

Egyetértés az általánosságokban és fontos nézetkülönbségek a hangsúlyokban: áttörést nem, inkább a két ország saját álláspontjainak megerősítését hozták Hu Jintao és Barack Obama keddi, pekingi tárgyalásai. - Nem gondoltuk, hogy minden megváltozik két és fél nap alatt - mondta a fehér házi küldöttség egy tagja a The New York Timesnak. Amíg például az amerikai elnök azt hangsúlyozta a megbeszélések után: Iránnak lehetősége van rá, hogy igazolja szándékainak békés voltát, ha azonban nem él ezzel, úgy "következményekkel kell számolnia", kínai vendéglátója maradt a tárgyalásos megoldásnál. Az esetleges további szankciók eléréséhez márpedig az Egyesült Államoknak szüksége lesz a Biztonsági Tanács két vonakodó állandó tagja, Peking és Moszkva meggyőzésére.

Obama Pekingben utalt a kínaiakat mindig felpaprikázó Tibet-kérdésre. "Miközben elismerjük, hogy Tibet a Kínai Népköztársaság része, az Egyesült Államok támogatja a kínai kormány és a dalai láma képviselői közötti párbeszéd mielőbbi helyreállítását az aggodalmak és a különbségek feloldására" - mondta az amerikai elnök. Hu Jintao válasza nem késett: értelmezésében a két ország egyetértett, hogy tiszteletben tartja egymás szuverenitását és területi integritását, az olyan kérdéseket pedig, mint az emberi jogok, olyan szellemben lehet felvetni, hogy az a kölcsönös megértést erősítse.

Az amerikai elnök tompítani igyekezett viszont a két ország - számos elemző szerint a világ legfontosabb XXI. századi kétoldalú kapcsolatrendszere - gazdasági ellentéteit, így a verbálisan az elmúlt napokban is tovább éleződött valutakonfliktusban is inkább a pekingi pozitív gesztusokra utalt csak. Mint fogalmazott, a kínai partnerség segítségére van az USA-nak, hogy kilábaljon az évtizedek óta páratlan recesszióból. Szavai szerint a G20-csoportban is elfogadott stratégia értelmében Amerika többet takarít majd meg, kevesebbet költ, csökkenti eladósodottságát, Kína pedig "kiigazításokat tesz" a többi közt a belső kereslet élénkítésére. - Örömmel fogadtam a korábbi kínai ígéreteket arra, hogy idővel elmozdulnak egy inkább piacbarát árfolyam felé - fogalmazott Obama az Amerikában mesterségesen alulértékeltnek tartott renminbi igen kényes kérdésében. A valutaháború másik fele, hogy a kínaiak viszont aggódnak dollárbefektetéseikért a gyenge zöldhasú miatt, ami a spekulációnak kedvezhet. Miközben a KNK külkereskedelmi mértéke 168 milliárd dolláros pozitívumot mutat az idén.

Hu nem felejtette el emlékeztetni amerikai kollégáját egyik szavajárására: a gazdasági protekcionizmus lebontására. Az USA ugyanis nemrég büntetővámmal sújtott kínai iparcikkeket.

A keddi amerikai sajtó általában is, de különösen a The Wall Street Journal hangsúlyozza, hogy az átlagemberekkel külföldön is közismerten könynyen hangot találó Obamát vendéglátói szabályosan elvágták a nyilvánosságtól. Még sanghaji találkozója a diákokkal is szigorúan ellenőrzött keretek közt zajlott. Ez részben persze beleillik a KNK politikai hagyományaiba és diplomáciai protokolljába, de feltűnő visszalépést jelent Bill Clinton 1998-as és George W. Bush 2002-es fogadtatásához képest is. Szól ez az átértékelődő kapcsolatrendszernek is. Bush kínai egyetemistákhoz intézett beszédét országosan közvetítették. Az USA ma gyengébb helyzetben van, gazdaságát pénzügyi válság gyötri, hadseregét két háború köti le - mutat rá a legnagyobb példányszámú amerikai lap.

Obama és Hu kézfogása
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.