Interpol-körözés várható a Rózsa-ügyben

Interpol-körözés kiadását kezdeményezi az ügyészségnél Révész Tibor, Dudog Gábor, Dániel Gáspár, Nagy Lajos Tamás és a szlovákiai Pistovcak Iván ellen a bolíviai parlamentnek a Rózsa Flores-féle csoport ügyében vizsgálódó különbizottsága a hétfőn ismertetett 83 oldalas jelentésében.

A keddi bolíviai sajtó szerint hasonló körözés kiadását javasolták további kilenc, a feltételezések szerint külföldön tartózkodó bolíviai esetében is, akiket a terrorizmussal gyanúsított "külföldi zsoldosok" pénzügyi és egyéb támogatásával vádolnak. A parlamenti különbizottság ellenzéki tagjai nem voltak hajlandók elfogadni a jelentést, mondván, hogy az politikai megfontolásokból született. Kifogásolják azt is, hogy a vizsgálat nem terjedt ki az Evo Morales kormányának irányítása alá tartozó különleges kommandós csoport kapcsolataira a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardóval.

A bolíviai médiában három, különböző időpontban készült videofelvétel is megjelent, amelyen Wálter Andrade, a kommandósok parancsnoka beszélget Rózsa Floresszel. Egy negyedik felvételen pedig az elitegység tagjai "átrendezték" a Santa Cruz-i Las Americas szállodában a bizonyítékokat az áprilisi 16-i három (Rózsa Flores, Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer) halálos áldozatot követelő akciót követően. A kommandós támadáskor élve fogták el Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot, akiket azóta is egy La Paz-i börtönben tartanak előzetes fogságban.

A jelentés az Interpol-körözést azzal indokolja, hogy Révész Tibor és társai egy ideig együtt voltak Santa Cruzban Rózsa csoportjával, s jelenleg Magyarországon vagy Írországban tartózkodnak.

A parlamenti bizottság három ellenzéki tagja közben továbbra is tervezi, hogy Magyarországon és Írországban tájékozódjék az ügyről. Ám a hét végén halálos autóbaleset érte Bernardo Montenegro képviselő tanácsadóját, aki segítette a vizsgálatot, illetve szervezte a külföldi utazást.

Közben Bolíviában javában tart a december 6-i elnökválasztás kampánya. Az előzetes felmérések szerint az újra induló Evo Morales elnök a voksok több mint 50 százalékára számíthat, maga a 70 százalék elérését tűzte ki célul. Most tesz éppen látogatást az ellenzéki többségű Santa Cruzban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.