Egyetemfoglalással a tandíj ellen

Besetzt, azaz elfoglalva - több mint harminc német város egyetemein e felirat olvasható az épületekre kitűzött hatalmas vásznakon. Az itteni felsőoktatási hallgatók több napja "oktatási sztrájkba" kezdtek, hogy tiltakozzanak a bachelor és master szintű tanulmányokkal járó magas óra-, illetve vizsgaszámok csökkentéséért. S persze követelik az egyetemi tandíj eltörlését, de azt is, hogy a német állam, illetve az oktatásért felelős tartományok még több pénzt adjanak a felsőoktatásnak.

Az egyetemfoglalást szó szerint kell érteni. Berlinben a Humboldt Egyetemen vagy a Freie Universitäten a diákok megszállták a nagy előadótermeket, s fogadkoznak: addig nem tágítanak, amíg a beígért oktatási reform csak puszta szó marad. Az idén júniusban már volt egy hasonló tiltakozási hullám, akkor a politikusok és a felsőoktatási intézmények vezetői gyors változásokat ígértek - mindebből eddig kevés valósult meg.

A nagyobb nyomaték kedvéért az egyetemisták kedden országos tiltakozó napot is rendeztek. Berlinben, Münchenben és számos városban több mint ötvenezren vonultak az utcára a többi között az úgynevezett bolognai rendszer gyökeres reformját sürgetve. - Gazdag szülőket mindenkinek! - a transzparensekre mázolt követelés valójában a felsőoktatási tandíjak ellen szólt. A föderális berendezkedésű Németországban tandíjügyben nincs általános szabályozás, minden tartomány maga dönt e kérdésben. A kereszténypártok által irányított tartományokban például szemeszterenként általában 500 eurót kell fizetni.

A mostani tüntetéseknek politikai értelemben semmi közük az 1968-as, erőteljesen baloldali diákmegmozdulásokhoz, amelyek komoly társadalmi változásokat idéztek elő a szövetségi köztársaságban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.