Boldoggá avatják II. János Pált

Santo subito! Azonnali kanonizációt sürgettek II. János Pál 2005. áprilisi temetésén, és az olasz sajtó szerint Karol Wojtylát pápává választása évfordulóján, jövő október 17-én valóban boldoggá avatják - egyelőre hivatalos vatikáni bejelentés nélkül.

Az egyházjog a halál után öt év elteltével írja elő a boldoggá avatás elindítását, nehogy a pillanatnyi érzelmek vezéreljenek. XVI. Benedek mégis engedett a gyors szentté avatást követelő transzparenseknek ("a lengyel lobbi lobogtatta őket!" - nyilatkozta akkor lapunknak a vatikáni jogász, Peter Gumpel atya), és már 2005 júniusában felmentést adott a szabály alól.

Az idő őt igazolta: az egyházat majdnem harminc éven át vezető elődje iránti kötődés nem múlt el. A spanyol hívők a mai napig II. János Pált éltetik a Szent Péter téren, a bazilika altemplomában a lengyel pápa sírjánál hosszú sorok állnak, és elég megkérdezni a Vatikán körüli szuvenírárusokat: elmondják, hogy még mindig a II. János Pál képével díszített kegytárgyakból fogy a legtöbb.

A boldoggá és szentté avatás nem versenyfutás, főleg olyan pápa, olyan ember esetében, mint Karol Wojtyla - ismételte az egyházi bíróságon az ügyvéd szerepét betöltő posztulátor Slawomir Oder. Védence mégis megelőzte a hat év alatt boldoggá avatott kalkuttai Teréz anyát.

II. János Pál élete, tettei és írásai vizsgálatának két fő állomása Krakkó és Róma volt: az egyházmegyei szakasz 2007-ben zárult le. Utána történészek, teológusok következtek, majd a Szenttéavatási Kongregáció bíborosai, akik kedden zárt ajtók mögött igent mondtak a boldoggá avatásra. Az Il Giornale napilap vatikanistája, Andrea Tornielli szerint (latinul) obtorto collo, nem szívesen szavazták meg, hiszen Wojtyla elődjei közül többen régebb óta várnak ugyanerre.

A kongregáció prefektusa, Angelo Amato érsek az év vége előtt beszámol XVI. Benedeknek, aki már decemberben aláírhatja a hősies erénygyakorlás elfogadását. A következő fázis a Wojtylának tulajdonított csoda: orvosoknak, teológusoknak és a Szentszéknek kell véleményezni a posztulátor választotta csodát. A Parkinson-kórban szenvedő francia szerzetesnő, Marie-Simon Pierre imádkozott II. János Pálhoz, és meggyógyult. A francia csoda üzenet a szekularizált Európának.

Ha az eljárás 2010 márciusára lezárul, késő lesz az áprilisi boldoggá avatáshoz. Jelképesebb dátum lehet jövő október 17-e, hiszen 1978-ban egy nappal korábban választották meg II. János Pált - számolgat az olasz sajtó, amely az idén nyáron még a kanonizáció akadályoztatásáról írt Wojtyla és bizalmas munkatársa, Wanda Poltawska levelezésének nyilvánosságra hozatalában.

1993 karácsonyán a Szent Péter-bazilika balkonján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.