Az energiabiztonság lehet az új partnerség alapja

Maximilian Teleki, a washingtoni Magyar-Amerikai Koalíció elnöke lapunknak nyilatkozva vitatkozott azzal a megállapítással, hogy az amerikai külpolitikában hátrébb szorult volna Közép-Európa. Szerinte rossz következtetéseket von le az, aki abból indul ki, hogy az Obama-kormány még mindig nem küldött nagykövetet Budapestre és egy sor kelet-európai országba. - Ha már itt tartunk, a magyar kormány most zárt be több főkonzulátust, az egyiket éppen az elnök városában, Chicagóban. Nem a legjobb PR magyar részről, bár az anyagi hátteret természetesen tudomásul vesszük.

Szerinte az Obama-kormány alatt a politikai összekötőkapocs Közép-Európa és az Egyesült Államok között az energiabiztonság kérdése lehet. A témáról szóló kétnapos konferencián Budapesten járt Richard Morningstar amerikai energiaügyi különmegbízott, aki egyenesen Hillary Clinton külügyminiszternek jelent majd a tapasztalatairól.

A magyar származású, Teleki úgy véli a valószínűsíthető magyarországi kormányváltással kapcsolatban, hogy több kérdésben is egyetértés van a Fidesz és az amerikai külpolitikai vezetés között. Ide sorolható az erős atlanti elkötelezettség, az afganisztáni szerepvállalás, az energiabiztonsággal kapcsolatos és az Oroszországgal szembeni aggodalmak. Az Orbán-kormány korábbi külügyminisztere, Martonyi János december elején az amerikai Aspen intézetben és a Johns Hopkins egyetemen tart előadást. Ami a Fidesz amerikai megítélését illeti, ez alapvetően jó, bár lehetnek olykor nézeteltérések - fogalmazott Teleki.

"Azzal kapcsolatban azonban nincsenek félelmek, hogy a Fidesz bármilyen szövetséget alakítana a Jobbikkal, hiszen ezt Orbán Viktor egyértelműen kizárta" - mondta, hozzátéve, hogy a Jobbik megjelenése egyébként is egy európai probléma része. Hangsúlyozta, hogy az amerikai külpolitika a jövőben is odafigyel a kisebbségek védelmére és a tolerancia érvényesülésére. Robert Gates amerikai védelmi miniszter például nemrég Pozsonyban járt, és magánmegbeszélésen szóba hozta a nyelvtörvényt, amit felesleges feszültségforrásnak nevezett - mondta Teleki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.