Obama ma tárgyal Hu Jintaóval

Az amerikai elnök Sanghajban hangsúlyozta az internet szabadsága és az emberi jogok fontosságát, de kerülte a verbális konfrontációt pekingi kollégájával, Hu Jintaóval való találkozója előtt. Tovább folyik viszont a "valutaháború".

A világ két politikai óriása, Barack Obama és Hu Jintao mai tárgyalására való bemelegítés is volt az amerikai elnök első teljes napja Kínában; így különös jelentőséget nyert, pontosan hogyan is fogalmaz. - Nem emelünk gátat Kína felemelkedése előtt. Ellenkezőleg: a nemzetek közösségének erős, virágzó és sikeres tagjaként üdvözöljük - mondta Obama több száz sanghaji egyetemista előtt, akik kérdéseket is feltehettek neki. Ezzel együtt a helyszíni beszámolók szerint az esemény "szigorúan ellenőrzött" keretek között maradt, és (ellentétben Bill Clinton évtizeddel ezelőtti hasonló programjával) nem közvetítették országosan. - A véleménynyilvánítás, a vallásgyakorlás, az információhoz való hozzáférés és a politikában való részvétel szabadsága a véleményünk szerint egyetemes jogokat jelentenek, amelyek mindenkit megilletnek, beleértve az etnikai és vallási kisebbségeket is. Nagyon is azt támogatom, hogy ne korlátozzák az internethasználatot. Minél nyíltabbak vagyunk, annál többet kommunikálhatunk, és ez öszszehozza a világot - fogalmazott az elnök, aki ugyanakkor nem bocsátkozott konkrétumokba. Nem említette Tibetet, miközben nemrég nem fogadta a Lantos Alapítvány idei kitüntetettjét, a dalai lámát, aki előtt pedig csaknem húsz éve nyitva áll a Fehér Ház ajtaja, ha Washingtonban jár. Pekingi politológusok ugyanakkor emlékeztettek: Obama személyes varázsa Kínában korántsem akkora, mint Ázsia más országaiban, Európában vagy Afrikában.

Tegnap sor került a két vezető első találkozójára Pekingben, de a hivatalos tárgyalások ma esedékesek. A megbeszéléseken várhatóan szóba kerül a decemberi, koppenhágai klímacsúcs véghajrája (a két ország a globális károsanyag-kibocsátás legalább 40 százalékáért felelős), és Obama az iráni atomprogram, a szankciók ügyében is győzködni fogja a vonakodó pekingi vezetőt. A "valutaháború" nem is annyira csendesen zajlik eközben. Obama gépe még le sem szállt az országban, amikor Liu Mingkang, a kínai pénzügyi felügyelet vezetője feltűnően élesen bírálta az Egyesült Államokat a gyenge dollárért és az alacsony alapkamatért, ami szerinte megágyaz a tőke-, és ingatlanpiaci spekulációnak, veszélyeztetve a világgazdaság regenerálódását. Eközben közismert, hogy Washington mesterségesen alulértékeltnek tartja a renminbit, és ennek Gary Locke amerikai kereskedelmi miniszter ezúttal is nyíltan hangot is adott, de viszszautasítás lett a válasz. Kínának havi 22 milliárd dolláros többlete van a kétoldalú kereskedelemben. Egyben 2200 ezermilliárd dolláros valutatartalékkal rendelkezik; több mint 1000 milliárdért vásárolt amerikai államkötvényeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.