Havel az erkölcsi értékek mellett

Fennkölt szavak helyett tárgyilagos, olykor kritikus szemlélet jellemzi a két évtizeddel ezelőtti csehszlovákiai bársonyos forradalomra emlékező ünnepségeket és értékeléseket.

Az alaphangot Prágában Václav Havel adta meg egy emlékkoncerten. Szerinte a cseh társadalom ugyan nem mondott le az eszmékről, mert továbbra is a demokratikus közösség megteremtésén fáradozik, de ez a folyamat sokkal bonyolultabb és ellentmondásosabb, mint ahogy azt húsz éve feltételezte.

Napjaink legnagyobb katasztrófájának az erkölcsi szempontok háttérbe szorulását tartja. - Minden párt programja a gazdasági mutatók és tennivalók fontosságát hangsúlyozza, miközben megfeledkezik a szellemi értékekről, a társadalmi és az egyéni erkölcs szerepéről, amely nélkül nincs haladás - mutatott rá. A cseh exelnök a prágai köztelevízióban annak a reményének adott hangot, hogy Csehországot húsz év múlva nem energetikai és más lobbik irányítják majd, a települések határain nem bevásárlóközpontok, hanem újra fák nőnek ki, a pártok pedig már nem lesznek a hatalom félig legális birtoklói. Václav Klaus váratlanul megjelent az emlékkoncerten, s beszédében megköszönte több évtizedes vetélytársának mindazt, amit a csehek szabadságának kivívásáért tett.

Éles hangon bírálták, s hazugnak nevezték viszont az exelnököt a kommunisták, akik szerint Václav Havel húsz éve becsapta a polgárokat, s már akkor a neoliberalista kapitalizmust akarta.

Szlovákiában külön emlékezik a kormánykoalíció és az ellenzék, amely nem fogadta el Pavol Paska házelnök meghívását a mai állami ünnepségre. Ezen a rendezvényen nem vesz részt Robert Fico kormányfő sem, aki Moszkvából Londonba utazott. Ivan Gasparovic államfő szerint a rendszerváltás szabadságot és sosem tapasztalt lehetőségeket teremtett Szlovákia számára is.

A három szlovákiai ellenzéki párt - köztük az MKP - ma közös emlékünnepséget tart, amelyen a bársonyos forradalom pozsonyi szereplői, továbbá az egykori és a mai polgárjogi aktivisták is részt vesznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.