Fico és Putyin találkozott Moszkvában

Oroszország és Szlovákia stratégiai jelentőséget tulajdonít a két ország energetikai együttműködésének - mutat rá az a közös nyilatkozat, amelyet Vlagyimir Putyin orosz és Robert Fico szlovák kormányfő hétfői moszkvai találkozója nyomán írtak alá.

A tárgyalás után Fico elmondta: javasolta vegyes vállalat létrehozását a Pozsonyban orosz segítséggel épülő, hamarosan elkészülő ciklotron (részecskegyorsító) termékeinek európai értékesítésére. Putyin megígérte, hogy Oroszország tájékoztatja Szlovákiát, amenynyiben probléma merülne fel az Ukrajnán áthaladó gázszállításokkal. Megemlítették az együttműködési programok között a Kassa-Pozsony széles nyomtávú vasútvonal kiépítését. Putyin kérdésre válaszolva kijelentette: a Barátság kőolajvezeték Pozsonytól a Bécs melletti Schwechatban lévő tárolóig történő meghosszabbításának kérdése perspektivikus lehet, de még további vizsgálatot igényel.

Fico tárgyalt a Gazprom vezetőivel is egy vegyes vállalat létrehozásáról, amelynek feladata a földgáz szlovákiai fogyasztókhoz való szállítása, valamint tárolók építése lesz majd. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.