Orbán Viktorral kampányol Székelyföldön a román elnök

Orbán Viktor és Traian Basescu idei tusnádfürdői találkozóján készült fényképpel illusztrált szórólapot terjeszt Székelyföldön a román államfőt támogató Demokrata-Liberális Párt (D-LP). A romániai államelnök-választási kampányban felhasznált anyag azt sugallja, hogy a magyaroknak már az első fordulóban is Traian Basescura kell adniuk voksukat.

A felmérésekben folyamatosan csökkenő népszerűségű román elnök újraválasztásáért küzdő D-LP szignója ugyan nem szerepel az említett szórólapon, de a romániai magyar sajtó értesülései szerint a kampányanyag forrása az elnöki párt.

A magyar választók megtévesztését célzó szórólapon a két politikus tusnádfürdői fényképe mellett ott áll az Orbán Viktortól származó, szintén az idén Tusnádfürdőn tett kijelentés: "A második fordulóban én Basescura szavaznék!" A szórólap alsó felében pedig a következő kérdés áll: "De miért várjunk a második fordulóig?"

Annak ellenére, hogy a választási törvény előírja, hogy a propagandaanyagokon az azokat kiadó párt nevének és választási jelvényének kötelező módon szerepelnie kell, a jelek szerint a D-LP nem vállalja nyíltan a székelyföldi diverziót.

A D-LP-akciónak van alapja, idén júliusban ugyanis, amikor Traian Basescu és Orbán Viktor együtt tartottak előadást Tusnádfürdőn, és Orbánt megkérdezték, kire adná voksát, Kelemen Hunorra vagy pedig Traian Basescura az államelnök-választásokon, a Fidesz elnöke közölte: mivel a romániai választási rendszer kétfordulós, az elsőben az RMDSZ-jelöltre szavazna, mert magyarként "abban érdekelt, hogy a magyarok jól szerepeljenek a romániai választásokon". A második fordulóban azonban Traian Basescura voksolna, hiszen a D-LP és a Fidesz egyformán az Európai Néppárt (EPP) tagja.

A nyáron Orbán még ennél is tovább ment, és kijelentette: "Mi a Fideszben (...) alig várjuk azt a pillanatot, amikor Románia új elnöke a mi európai politikai közösségünk által támogatott Traian Basescu lesz". Majd hozzátette: "Ha szükséges, kampányeseményre is állok rendelkezésére az elnök úrnak!"

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kampányfőnöke, Porcsalmi Bálint úgy értékelte, "egyértelműen diverzióról van szó". Kifejtette: az elmúlt napokban Székelyföldön több párt is olyan plakátokkal jelentkezett, amelyek magyarul szólították meg a választókat, a szóban forgó szórólap azonban megtéveszteni akar, így nem ebbe a kategóriába tartozik.

A kolozsvári Szabadság napilapnak nyilatkozó Porcsalmi szerint ez egyértelmű, hiszen a szórólap hátoldalán Basescu elnök székelyeknek szánt "kínálata" áll, amelynek kitételei nem csupán hamisak, de cinikusak is. Eszerint a választónak azért kellene például Basescura szavaznia, mert az elnök "a legjobban tudja, mi is a helyi autonómia".

A magyar szavazók remélhetőleg emlékeznek még Basescu és pártja heves autonómiaellenes kirohanásaira, és nem fognak beugrani az ilyenfajta félrevezető szándéknak, figyelmeztette az RMDSZ kampányfőnöke.

A kolozsvári lap megszólaltatta Németh Zsolt Fidesz-képviselőt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarokkal foglalkozó bizottságának elnökét is, aki rámutatott: Orbán Viktor Tusnádfürdőn világosan kifejtette, hogy a Fidesz az első fordulóban Kelemen Hunort, az RMDSZ jelöltjét támogatja, ilyen szempontból tehát a Fidesz álláspontja egyértelmű.

A szórólapokat illetően Németh Zsolt leszögezte: nem is meri feltételezni, hogy kampányában Basescu ilyen formában merné használni a Fidesz elnökének erdélyi népszerűségét, hiszen demokratikus politikai kultúrában ez elképzelhetetlen lenne.

Basescu előadást tart a júliusi bálványosi nyári szabadegyetemen, mellette Orbán Viktor
Basescu előadást tart a júliusi bálványosi nyári szabadegyetemen, mellette Orbán Viktor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.