Távirati stílusban

Nincs EU-pénz a szélsőjobbnak

Lekéste a 2010-es igénylés november elsejei határidejét a szélsőjobboldali pártokat, köztük a Jobbikot tömörítő európai szövetség: jövőre eleshet hozzávetőleg 400 ezer euró támogatástól. Az európai pártokra lazább szabályozás vonatkozik, mint az EP-frakciókra - ám a Brit Nemzeti Pártnak az a politikája, hogy csak fehéreket enged a soraiba, eleve kizárná a pénzügyi támogatást. A magyar, brit, francia, svéd, olasz, belga szövetséghez hamarosan csatlakozhat az osztrák Szabadság Párt, miközben a jobbikosok ellenállása miatt nem léphetnek be a szlovák és román szélsőjobboldaliak. (Brüsszeli tudósítónktól)

Zentai fellebbez a kiadatás ellen

Fellebbezést nyújt be az ausztrál belügyminiszter döntése ellen a háborús bűnnel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly). Az ausztrál szövetségi kormány csütörtökön hagyta jóvá a három hete őrizetben tartott Zentai kiadatását Magyarországnak. Ernie Steiner, Zentai fia elmondta: arra alapozzák majd a felülvizsgálati kérelmet, hogy nincsenek élő tanúk az ügyben, és szerintük a magyar igazságszolgáltatás nem tudna tisztességes eljárást biztosítani. (MTI)

A külügy bekérette az ukrán nagykövetet

Zentai Károly

A Külügyminisztérium illetékes szakállamtitkára, Faller Jenő pénteken hivatalába kérette Dmitrij Tkacsot, Ukrajna Magyarországra akkreditált nagykövetét, miután tudomására jutott: az ukrán oktatási minisztérium nem rendelte meg anyanyelvű fordításban a mintegy száz kárpátaljai magyar iskola számára a 2010-2011-es tanévre előirányzott tankönyveket. Így jövőre magyar könyvek nélkül marad a tanintézetek 10. osztálya. (MTI)

A falomlást idézték fel Washingtonban

Az amerikai külügyminisztérium pénteken munkatársai, történészek, szakértők és a nagyközönség számára fórumot rendezett a berlini fal lebontásának előzményeiről, az eseményről és tanulságairól. A rendezvényen panelbeszélgetést tartottak, amelyen részt vett Klaus Schariott, Németországi washington nagykövete, Richard Barkley, az Egyesült Államok utolsó nagykövete az NDK-ban, valamint Földesi István volt diplomata, aki 1988 és 1990 között magyar nemzetbiztonsági tanácsadó volt, és jelenleg Washingtonban üzletember. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.