Hálid Sejk "visszatér" a tett színhelyére

A magát a szeptember 11-i terrortámadások kitervelőjének nevező arab férfi ügyét - négy feltételezett bűntársával együtt - New Yorkban tárgyalják Guantánamo helyett.

A manhattani szövetségi büntetőbíróságon tárgyalják majd Hálid Sejk Mohamed és négy feltételezett bűntársa ügyét. A kuvaiti születésű férfi korábban beismerte, hogy ő a csaknem háromezer halálos áldozatot követelő 2001. szeptember 11-i merényletek értelmi szerzője. Ötük elszállítását a guantánamói amerikai katonai bázisról pénteken közölték amerikai illetékesek.

A Japánban tárgyaló Barack Obama elnök utalt rá: "az amerikai nép és adminisztrációm is ragaszkodik hozzá", hogy "HSM-et" a lehető legalaposabb vizsgálatnak vegye alá a civil igazságszolgáltatás. Egyben azt is bejelentették, hogy öt további guantánamói fogoly ügyét katonai törvényszék tárgyalja majd, de nem a bázison. Ez utóbbiakat főleg az amerikai fegyveres erők, így a USS Cole hadihajó elleni támadással vádolják.

A szeptember 11-i támadások végrehajtói maguk is meghaltak. A francia állampolgár Zacarias Moussaoui-t 2006-ban tényleges, a próbára bocsátás lehetősége nélküli életfogytiglanra ítélték; ezt egy coloradói "szuperbiztos" börtönben tölti. A 45 éves Mohamedet 2003-ban, Pakisztánban fogták el, azóta van amerikai őrizetben. Számos nagy terrorcselekményt - köztük a 2002-es, 202 áldozatot követelő indonéziai lokálrobbantást vagy Daniel Pearl, a The Wall Street Journal riportere lefejezését - is magára vállalta. Esetében az ügyészek a halálbüntetést szorgalmazták Guantánamón, mire az összeesküvési per vádlottai egy évvel ezelőtt készek voltak feltétel nélkül bűnösnek vallani magukat. Ez azzal a kockázattal járt, hogy érdemi per nélkül küldhetik őket a halálba, mártirrá avatva egyben őket.

Időközben robbant a "kínzásbomba" Washingtonban: mint kiderült, még a Bush-években Mohamedet vetették alá a legtöbbször, 183 alkalommal a megfullasztás határát súroló vallatási eljárásnak, amelyet a jelenlegi igazságügy-miniszter, Eric Holder már kínzásnak tart. HSM pere annak is a próbája lesz, hogy mennyiben állják meg a helyüket a tárgyalóteremben a tőle kicsikart bizonyítékok.

Mindeközben bejelentették: "érdemei elismerése mellett" távozik posztjáról Gregory Craig, a Fehér Ház jogi igazgatója. Az ő búcsúja az eddigi legjelentősebb az Obama-adminisztrációból. Robert Gibbs, Obama szóvivője tagadta, hogy a fejlemény hátterében a Guantánamóval kapcsolatos nehézségek állnak, és arra utalt, hogy az elnökhöz egyébként közel álló Craig inkább külpolitikai poszton dolgozott volna. De Washingtonban felelősnek tartják abban: egyre irreálisabbnak tűnik Obama kitűzött célja, hogy január második felében bezárhassák az amerikai jogsértések jelképévé vált fogolytábort.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.