Elárasztják Párizst a 'papír nélküliek'

Immár másfél éve tart Franciaországban a legnagyobb szakszervezeti konföderáció, a CGT által szervezett tiltakozóhullám, amely a dolgozó, adózó, de "papírok nélküli" bevándorlók helyzetének rendezését célozza.

Ezek a munkások rémisztő körülmények között, a lehető legrosszabb munkát végzik - mindenféle szociális jogok és védelem nélkül. A lassan egész Párizsra jellemző sztrájkok és tüntetések Bertrand Delanoe szocialista főpolgármestert arra késztették, hogy levélben forduljon Francois Fillon miniszterelnökhöz, a bevándorlók helyzetének mielőbb rendezését kérve.

Az időről időre fellángoló mozgalom tagjai 2008 végén ígéretet kaptak a kormánytól, hogy a helyi adminisztráció betartja a törvényeket, azaz a megfelelő papírokkal rendelkező munkások helyzetét rendezik. Ahogy a bevándorlókat hagyományosan "szervező" CGT szakszervezet szóvivője fogalmazott: "Tavaly hittünk a kormánynak és lefújtuk a sztrájkot, de a kabinet nem tartotta be az ígéretét."

A sztrájkokon túl nemcsak a CGT, hanem négy másik szakszervezet és több emberjogi szervezet is levéllel fordult a miniszterelnökhöz, amelyben nem a "feltétel nélküli" legalizálást (regularizációt), hanem csak a szabályok megállapítását és egységesítését kérik. Most gazdasági vagy földrajzi területenként más-más eljárás alá esnek gyakran ugyanolyan helyzetben lévő dolgozók, vagyis ki vannak szolgáltatva az adminisztráció kénye-kedvének.

A dolog persze nem ennyire bonyolult: a francia gazdaságnak nyilvánvalóan szüksége van ezeknek a bevándorlóknak a munkájára és adójára, ám ennek szociális költségeit (egészségbiztosítás, nyugdíj stb.) nem akarja megfizetni. A kormány azzal, hogy nem hajlandó konkrét követelményrendszert felállítani, lényegében a helyi adminisztráció mögé bújva tartja fenn a papírok nélküli munkások végtelenül kiszolgáltatott helyzetét.

Csak olajat öntött a tűzre a legutóbbi, megdöbbentő eset: egy 2002 óta Franciaországban dolgozó mauritániai munkás éppen pénzt akart kivenni 2005 óta használt bankfiókjából, és ehhez bevándorlási engedélyét mutatta fel. A banktisztviselő azonban észlelte, hogy az hamis, értesítette a rendőrséget, és lezáratta a bank kijáratait. A mauritániai munkás most valószínűleg kitoloncolására vár egy zárt bevándorlótáborban. "Ez még mindig az emberi jogi értékeire oly büszke Franciaország, ahol a bevándorlók feljelentése mára elfogadottá vált?" - teszi fel a kérdést az egyik emberjogi szervezet szóvivője.

A dolog kezd kínossá válni Párizs számára is, amelyet szinte elborítanak a "papírok nélküliek" sztrájkjai, felvonulásai. Ez késztette Bertrand Delanoe főpolgármestert arra, hogy a miniszterelnökhöz forduljon, hiszen az "egyre nagyobb mértéket öltő sztrájk lassan megbénítja a főváros gazdasági életét". Fillon miniszterelnök és kormánya egyelőre sem a sztrájkokra, sem Delanoe kérésére nem reagált érdemben.

Bevándorlókat toloncolnak ki francia rendőrök
Bevándorlókat toloncolnak ki francia rendőrök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.