Egy svéd falu nem kér az idegenekből

Majdnem egy teljes napig tartott a huzavona egy dél-svédországi falu, Vellinge önkormányzata és a svéd kormány között, amikor a bevándorlásügyi minisztérium a településen akart elhelyezni harminc gyermekkorú, szülők nélkül az országba érkezett menekültet.

A falu polgármestere - követve a választói akaratot - már évek óta megtagadja a menekültek Vellingébe telepítését, és ez most sem volt másképp. Immár nem elvi kérdésekről folyt a vita: a menekültek átmeneti elhelyezését országosan intéző cég, az Attendo Care busza csütörtökön megjelent a faluhoz tartozó, hököpingei turistaszálló előtt a Szomáliából és Afganisztánból érkezett menekült fiúkkal.

Az újságírók azonnal a helyszínre siettek (köztük a Népszabadság tudósítója is), mivel ilyesmi még sosem fordult elő ebben az országban, ahol a menekültek befogadása, a tolerancia nemcsak kormányprogram, hanem az emberek többségének személyes értékrendje is. Ám a megkérdezett falubeliek egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy nem kérnek a menekültekből. - Az emberek azért költöznek Vallingébe, mert nyugalmat akarnak. Én is ezért fizettem ki a házamért horribilis árat, és nem akarom, hogy menekültek, még ha gyerekek is, futkossanak a kapu előtt. Arról nem is beszélve, hogy ahol megjelennek, ott azonnal lezuhannak az ingatlanárak - közölte Gudrun Lindkvist, aki nem tartja magát egyáltalán idegenellenesnek.

- Annál jobb, minél kevesebb idegen van Vellingében! Ha már azt nem tudjuk megakadályozni, hogy külföldiek itt házat vegyenek, akkor legalább az ilyen jöttmentek menjenek máshová. Elég nagy Svédország - mondta magából kikelve Niklas Sjöberg, aki néhány házzal az ominózus turistaszálló mellett lakik.

Jonas Morian, az Attendo Care információs főnöke nyilatkozatában roppant szégyenteljesnek nevezte az eseményeket. - A gyermekek eleget szenvedtek a hazájukban és az útjuk során is. Mindent megtettem, hogy a sajtó ne csináljon itt felfordulást, de mindhiába. Nyugalomra lenne szükségük, nem erre a huzavonára - hangsúlyozta Morian.

Az eseményeknek végül Malmö önkormányzata és a kormány hatalmi szóval vetett véget: este a gyermekek beköltözhettek. A bevándorlási minisztérium nyilatkozatban közölte, hogy ezek után - ha szükséges - minden települést köteleznek a menekült gyermekek befogadására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.