Bajnai: A Vatikán nem kritizált

Rég nem tapasztalt érdeklődés kísérte a vatikáni sajtóközpontban Bajnai Gordon pénteki szentszéki tárgyalását. Öt év óta először járt magyar miniszterelnök a pápánál. A nemzetközi katolikus sajtó tudósítói szerint kitüntetés, hogy XVI. Benedek kormányfőt fogadott, ráadásul a protokoll szerinti húsz percig. - Csak II. János Pál tartotta tovább magánál a vendégeit. Utódja ritkán fogad miniszterelnököt, mi franciák nem vagyunk ennyire szerencsések - mondta lapunknak az Imediát tudósító Antoine-Marie Izoard.

A szentszéki újságírók kedvezően értékelték a "szocialista magyar" miniszterelnök vatikáni szereplését, főleg mivel az utolsó, Gyurcsány Ferenc 2004-es látogatása óta új pápaválasztás is volt - hangsúlyozta az olasz ANSA hírügynökség vatikanistája.

"Erős és kiegyensúlyozott a katolikus egyház és a magyar kormány kapcsolata" - a Szent Péter téren rögtönzött sajtótájékoztatóján Bajnai így foglalta össze a XVI. Benedek könyvtárszobájában és a szentszéki államtitkárságon tartott, majdnem másfél órás tárgyalásait. A pápával négyszemközt, angolul zajlott beszélgetésen Bajnai köszönetet mondott "a gazdasági válságban az egyház által Magyarországon tanúsított szolidaritásáért, azért az erős támogatásért, amelyet a magyar katolikus egyház nyújt a krízis okozta lelki válságban".

Az együttműködés alapjának mindkét fél az 1997-ben aláírt az állam és az egyház közötti megállapodást tekinti. "Kritika nem hangzott el" - tette hozzá Bajnai, aki hazai megoldásra váró problémának nevezte az egyházi oktatási intézmények finanszírozásával kapcsolatos kérdéseket. "Ezt a kormánynak és a magyar egyházaknak kell rendeznie, a tárgyalás rendszeres, az utóbbi időben jó néhány pozitív fejleménnyel" - mondta, és arra a számos egyházi ingatlanra és műemlékre emlékeztetett, amelynek helyreállítását a magyar állam támogatta EU-források segítségével.

A kisebbségek fontos szerepet töltenek be minden ország életében - válaszolta XVI. Benedek, amikor Bajnai köszönetet mondott az egyház által a nyelvhasználat miatti feszültségben a magyar-szlovák határ mindkét oldalán felmutatott példamutatásért.

A sűrű pápai programban XVI. Benedek Magyarországra látogatása továbbra is csak ígéret. Ám a zeneszerető egyházfő örömmel fogadta a bejelentést, hogy hazánk a 2011-es EU-elnöksége idejére vatikáni Liszt Ferenc-emlékkoncert megrendezését ajánlotta fel. S ha a pápa nem is, de az államtitkár Tarcisio Bertone bíboros látogatást ígért Pécs városába.

A pápa Bernini oszlopaival díszített töltőtollat ajándékozott a kormányfőnek, Bajnai egy 1726-os latin kötetet. Az Ansa figyelmét nem kerülte el, hogy a könyv lapozásakor a pápa véletlenül eltépte ennek egyik lapját.

Bajnai és XVI. Benedek a Vatikánban
Bajnai és XVI. Benedek a Vatikánban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.