Basescu nem oszlatja fel a parlamentet

Nem oszlatja fel a parlamentet Traian Basescu. A román államfő bejelentette: ha a törvényhozás második javaslatát, a Liviu Negoita által alakított kabinetet is leszavazza, azonnal harmadik miniszterelnök-jelöltet javasol. Az alkotmány értelmében az államelnök feloszlathatja a parlamentet, ha az hatvan nap leforgása alatt két kabinetnek nem szavaz bizalmat.

Traian Basescu annak ellenére jelölt az őt támogató Demokrata-Liberális Párt (D-LP) köréhez tartozó kormányfőket - előbb Lucian Croitoru közgazdászt, majd Liviu Negoita jogászt -, hogy a mintegy 65 százalékos parlamenti ellenzéke már egy hónapja közölte vele: Klaus Werner Johannis nagyszebeni polgármester jelölését szorgalmazza.

Basescu közölte: az ország súlyos gazdasági helyzetében mielőbb cselekvőképes kormányra lenne szükség. Hozzátette: "a kormányalakítás megakadályozása" az ellenzék által 35-40 millió eurójába került Romániának. Ennyivel többe kerülnek ugyanis az államnak azok az összegek, amelyeket a IMF által át nem utalt harmadik kölcsönrészlet helyett a belföldi pénzpiacról kell felvennie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.