A volt szocialista kormányfő ellen is vádat emelnek Bulgáriában

Már két volt bolgár miniszter ellen emeltek vádat, és hamarosan elkezdődhet az eljárás az ország korábbi miniszterelnöke ellen is. A jobboldali kormány hatalmas erőket fordít szocialista és liberális elődei leleplezésére.

Fantasztikus népszerűségi mutatókat ért el kormányzásának századik napján Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök: a lakosság hetvenhét százaléka helyesli kormányának lépéseit, s biztosítja az egykori tűzoltót és rendőrtisztet támogatásáról. A Boriszov-kabinetnek nincs többsége a bolgár nemzetgyűlésben, más jobboldali pártok külső támogatásával gyakorolja a hatalmat. A rendszer egyszemélyes show. Bírálói szerint a jobbközép kormánypártnak nincs távlati programja, víziója, nem mondja meg a hűséges választóknak, hogy milyen Bulgáriát akarnak. Ennek ellenére Boriszov száz nap után is betölti a messiási szerepet.

Az elmúlt hónapokban a bolgár média tele volt leleplezésekkel, amelyek az előző szocialisták vezette hárompárti kabinet visszaéléseiről szóltak. Letartóztattak több országos vezetőt. Vádat emeltek a volt mezőgazdasági miniszter és a szociális ügyek minisztere ellen. Az utóbbi a szocialista párt képviselője - lemondott a mentelmi jogáról. Az agrártárca volt vezetője a török kisebbség pártjának, a DPSZ-nek (Mozgalom a Jogokért és Szabadságért) színeiben szereplő bolgár politikus volt. Mindkettőjüket korrupciós ügyekkel vádolják. A szociális miniszter asszony rovásán az ügyészség szerint ötmillió eurónyi hivatali visszaélés, a közbeszerzési törvény kijátszása lenne. A politikusnő állítólag családi barátja, illetve férje cégeivel végeztetett tatarozási munkálatokat a minisztérium intézményeinél.

Szergej Sztanisev korábbi miniszterelnök, a szocialista párt (BSZP) vezetője is lemondott mentelmi jogáról, miután kiderült, hogy az ügyészség hivatali visszaélésekkel vádolja. Állítólag tizenegy szigorúan titkos akta tűnt el hivatalából. Ezeket a megelőző években a DANSZ nevű titkosszolgálat állította össze a legfelsőbb körökben uralkodó állapotokról. A DANSZ az EU ösztönzésére alakult, hogy a felső szintű korrupció és a szervezett bűnözés ellen felvegye harcot. Egyelőre csak annyi látszik, hogy a titkosszolgálat a politikusok leleplezésében sikeresebb, mint a szervezett bűnözés felszámolásában.

Az ellentmondásra figyelmeztetett Georgi Parvanov köztársasági elnök is. "Van, aki eltűnt papírok miatt börtönbe kerülhet, miközben a gengszterek szabadlábon vannak" - mondta egyetemisták előtt a bolgár átalakulások huszadik évfordulója alkalmával rendezett találkozón. Az emberrablások, a vámbűntettek és más olyan ügyek, amelyeket a maffia uralt, nem szűntek meg Bulgáriában Boriszovék kormányzása alatt.

A Deutsche Welle bolgár adása ismertette a DANSZ 69 oldalas tanulmányát, amely - nevek nélkül - szinte a teljes bolgár államapparátust és szakigazgatást korruptnak minősítette. Ez a dolgozat a választások előtti fél év tapasztalatait foglalta össze, a helyzet azóta aligha változott jelentősen. Sok elemző felveti, képes lesz-e a kormány egyszerre küzdeni a globális válság következményeivel és fellépni a szervezett bűnözés, a kormányzati korrupció ellen. Vagy megelégednek azzal, hogy a konkurens politikusokat és a hozzájuk kötődő bűnözőket kerítik be?

A népszerűség még rendíthetetlen, de ha a gazdasági fellendülés elmarad, és további megszorítások kellenek, akkor ennek vége lehet. Jövőre 2-5 százalékkal csökkentik a szociális kifizetéseket, hogy javítsák a költségvetési deficit állását. Kérdés, mikor indul be újra Bulgáriában a gazdaság, mikor kap újra állást a 120 ezer friss munkanélküli. Egyelőre még ők is Boriszovban bíznak.

Sztanisev lemondott a mentelmi jogáról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.