Obama dönt a csapaterősítésről

A NATO-tagállamokat is "konzultációba" vonják már be, ami előrevetíti, hogy Obama rövidesen nyilvánosságra hozza döntését. Állítólag az elnök asztalára került mindhárom tervezetben szerepel az afganisztáni létszámbővítés - legalább 20 ezer fős.

Washingtonban arra számítanak: Barack Obama elnök az eddig vártnál később, csak ázsiai útja után, azaz a hónap második felében közli, hogyan döntött Stanley McChrystal tábornok, az afganisztáni amerikai parancsnok csapaterősítési kérelme ügyében. A jelenlegi stratégia felülvizsgálata már több mint két hónapja húzódik. A mielőbbi állásfoglalás annál is fontosabb, mivel szakértők szerint másfél év sincs hátra a siralmas afganisztáni harci helyzet megfordítására, miközben a döntéstől számított fél évig is eltarthat az új csapatok helyszínre érkezése. Ugyanakkor a washingtoni nagykövetségek már kapnak jelzéseket rá, hogy "konzultálnak" velük, sőt az Obama-adminisztráció a múlt héten külön küldöttséget menesztett Brüsszelbe, hogy a NATO-tagországok együtt is megismerhessék a terveket. Ez arra utal, hogy az amerikaiak többé-kevésbé már tudják, mit akarnak.

Amerikai katona az afganisztáni Vardak tartományban

Mindez önmagában is előrelépésnek számít, hiszen az álláspontok széles skálát alkottak eddig az elnök környezetében. Obama hétszer tárgyalt hosszasan "háborús tanácsadóival". A The New York Times értesülése szerint az elnök asztalára került mindhárom tervezetben szerepel létszámbővítés, az egyikben a 40 ezres, ahogy McChrystal kérte. Egy másik opció szerint 30 ezres, egy további értelmében pedig 20-25 ezres lesz ez a szám.

Úgy tudni: sokat nyom a latba, hogy Robert Gates védelmi miniszter - aki ad a tábornokok véleményére, de nem akarja a sereget inváziós méretűre duzzasztani a mostani 68 ezreshez képest - a középső verziót támogatja. Elemzők jelentőséget tulajdonítanak annak is, hogy vasárnapra George Casey, a szárazföldi erők vezérkari főnöke is beállt a sorba, támogatva (igaz, létszám megnevezése nélkül) McChrystal tervét; ő általában nemigen pártolja, ha "elhordják", azaz másutt kötik le az állományát, s így az Egyesült Államok Afganisztánt és Irakot leszámítva korlátozottan tud csak váratlan helyzetekre reagálni.

Az amerikai csapatbővítés az új stratégia "legszexibb" eleme lehet ugyan, de hosszú távon meghatározóbbnak tűnik egy másik: ez a majdani kivonulás lehetőségét is magában hordozhatja. McChrystal egy év alatt 90 ezerről 134 ezerre, majd 240 ezerre növelné az afgán hadsereg állományát. Itt nemcsak létszámproblémák vannak: az amerikaiak fegyelmezetlennek, korruptnak és írástudatlannak tartják afgán fegyveres kollégáikat, akik körében a lemorzsolódás is 20-25 százalékos. A kongresszus elé került, az afganisztáni rekonstrukcióval kapcsolatos utolsó negyedévi jelentés szerint májustól szeptemberig még csökkent is az önálló harci műveletekre képes afgán zászlóaljak száma.

A helyi rendőrség 92 ezer tagjából 24 ezer kapott formális kiképzést. A képzést most új alapokra helyezik, mégpedig a szövetségesek bevonásával. Az irányítást új amerikai tábornok veszi át, történetesen McChrystal valamikori kadéttársa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.