Feltették az internetre a cseh hírszerzők névsorát

Prágában közzétették tegnap az egykori csehországi kommunista hírszerzők névsorát, amely a Totalitárius Rendszerek Tanulmányozásának Intézete honlapján tekinthető meg. A hatalmas érdeklődést kiváltó lépést a berlini fal leomlásának évfordulójára időzítették. A volt kommunista országok közül eddig ilyen lista még sehol sem jelent meg.

Pavel Zácek, az intézet igazgatója szerint a múlttal csak úgy lehet leszámolni, ha a letűnt rezsimmel és a titkosszolgálatainak tevékenységével kapcsolatos valamennyi tényt nyilvánosságra hozzák. Az adatokat a cseh Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) levéltárával közösen dolgozták fel. Összesen mintegy hétezer hírszerző, illetve jelölt nevét tették fel a honlapra, s csaknem 14 ezer különböző külföldi nagykövetség, stratégiai vállalat, nagyüzem és intézmény nevét ismertették, amelyekről adatokat gyűjtöttek.

A cseh lapok máris kiderítették, hogy a listán Jan Mühlfeit, a Microsoft európai igazgatója is szerepel, aki a rendszerváltásig a csehszlovák hírszerzés operatív osztályán dolgozott. A hírszerzőjelöltek között már felfedezték Jirí Komoroust, a cseh belügyminiszter jelenlegi első helyettesét, valamint Pavol Mihált, az Interpol volt cseh főnökét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.