Elnökhelyettest keres az EBRD

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank több mint tizennyolc éves történetében Brigita Schmögnerová a harmadik, Kelet-Közép-Európából származó elnökhelyettes, aki az adminisztrációért felelős.

A pozsonyi születésű, 62 éves volt szlovák pénzügyminiszterhez tartozik a közbeszerzés és a környezetvédelem felügyelete is. Korábban az "alapító atyák" közé tartozó Németh Miklós egykori magyar kormányfő, majd 2001 és 2004 között a volt lengyel jegybankelnöknő, Hanna Gronkiewicz-Waltz töltötte be a pozíciót.

Schmögnerová mandátuma ez év nyarán lejárt, de a bank elnökével megegyezett, hogy 2010. augusztus elsejéig hivatalban marad. Az utódlás kérdése várhatóan a jövő év elején dől el. Az, hogy a humán erőforrások, illetve az adminisztráció a régióból érkezett politikus, illetve pénzügyi vezető hatásköre, nincs kőbe vésve - de ugyanúgy bevett szokás, mint az elnök európai háttere, vagy hogy az első elnökhelyettes az Egyesült Államokból érkezik.

Mint erről az EBRD szóvivője tájékoztatta lapunkat, az adminisztratív vezető kiválasztásának folyamata informális, az elnök és a menedzsment más vezető tagjai konzultálnak az igazgatóság azon tagjaival, akik kelet-közép-európai országokat képviselnek. A felmerült neveket "lekáderezik", ellenőrzik szakmai-politikai előéletüket, majd a legméltóbbnak látszó jelölteket állásinterjúkon hallgatják meg. A kialakuló "shortlist" alapján az igazgatóság hozza meg a végső döntést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.