Akadémikusok vizsgálnák a gázai háborút

Két izraeli akadémikus - aki részt vett az izraeli hadsereg erkölcsi kódexének létrehozásában - szeretné, ha hivatalosan kivizsgálnának bizonyos vádakat, amelyek a Richard Goldstone dél-afrikai bíró által vezetett ENSZ-bizottság jelentésében fogalmazódtak meg a gázai hadjárattal kapcsolatban - írta hétfőn az izraeli sajtó. A két szakértő súlyos kritikával illette a Goldstone-jelentést, de úgy látja, nincs más lehetőség, mint kivizsgálni annak állításait.

Móse Halbertal és Avi Szagi külön-külön publikációkban foglalkozott a témával, miután a jelentés egyaránt háborús bűnökkel vádolja Izraelt és a Gázai övezetet hatalmában tartó Hamasz radikális palesztin mozgalmat. Halbertal szerint a jelentés célja "egy általános vád megalapozása", hogy "Izrael rabló állam, amely folyamatosan megsérti az emberi jogokat". Ennek ellenére a zsidó államnak válaszolnia kellene, megmutatván azokat az irányelveket, amelyeket a hadsereg követett az offenzívában. Szagi szerint a hadsereg erkölcsi szabályzata megköveteli, hogy a katonák tegyenek meg mindent, amivel elkerülhető a fegyvertelen személyek sérelme.

Eközben Obama amerikai elnök Washingtonban fogadta Netanjahu izraeli kormányfőt. Az izraeli sajtó szerint a kapcsolatok mélyponton vannak, és ezt az is bizonyítja, hogy a megbeszélésre késő este kerül sor, amikor a tárgyalások eredménye már nem tud bekerülni az esti híradókba Izraelben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.