Vészforgatókönyv Észak-Koreára

A dél-koreai-amerikai szövetséges erők befejezték annak a hadműveleti tervnek a kidolgozását, amely abban az esetben lépne életbe, ha bármely okból vészhelyzet alakulna ki Észak-Koreában. A szöuli kormányzat közleménye szerint az "5029-es hadműveleti terv" megalkotását évekig tartó konzultációk előzték meg, hogy a szövetséges csapatok megfelelően tudjanak fellépni a phenjani rezsim hirtelen összeomlása vagy a Kim-klán hatalomátörökítése során megkezdődő polgárháborús konfliktus esetén.

A stabilizáló és a humanitárius missziók nagy részét a dél-koreai hadsereg hajtaná végre, de az észak-koreai tömegpusztító fegyverek arzenálját az amerikai csapatok helyeznék biztonságba.

A szöuli székhelyű Koreai Nemzetvédelmi Intézet (KIDA) munkatársának nyilatkozata szerint Dél-Korea számára a legkedvezőtlenebb fejlemény az lenne, ha a KNDK központi hatalmának instabillá válása esetén Kína katonai intervenciót hajtana végre. Pek Szüng Dzsu úgy véli, hogy ezt a lehetőséget a dél-koreai-amerikai szövetséges erőknek kellene megakadályozniuk. Mindeközben pedig meg kell értetni a pekingi döntéshozókkal, hogy a dél-koreai-amerikai szövetséges erők hatalmának kiterjedése a KNDK területére nem jelent semmiféle fenyegetést a Kínai Népköztársaság számára.

A szöuli kormányzat komoly aggodalommal figyeli azt is, hogy az elmúlt hónapokban Észak-Korea gazdasági függősége Kínától tovább növekedett. A szöuli székhelyű Hyundai Gazdaságkutató Intézet kimutatása szerint a két Korea kereskedelmi kapcsolatainak csökkenésével fordítottan arányosan a KNDK és Kína gazdasági együttműködésének növekedése. Az állandó nyersanyagéhséggel küzdő kínai gazdaság nagymértékű befektetéseket hajtott végre az észak-koreai kitermelőiparban, a helyi színesfémbányák termékeit pedig infrastrukturális fejlesztésekkel juttatják ki az országból. Ennek részeként Kínának az elmúlt napokban sikerült befolyást szereznie a KNDK egyik stratégiai fontosságú kikötőjében. A Japán- (koreaiul Keleti-) tenger partján lévő Radzsin város kikötője régóta felkeltette a pekingi döntéshozók érdeklődését, mert a kikötő szabad kijutást biztosítana számukra a Japán-tenger felé.

Hosszas huzavona után a phenjani vezetés tavaly áprilisban Oroszországnak adta a kikötő két dokkjának használati jogát, amelynek hatására orosz cégek a Radzsinból Vlagyivosztokba vezető vasútvonal modernizálását is megkezdték. Október elején azonban Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök phenjani látogatása során az a megállapodás született, hogy a stratégiai jelentőségű kikötőben mégis Kína szerezhet döntő befolyást. Elemzők szerint ez kiélezheti az észak-koreai lehetőségek kiaknázásáért folytatott kínai-orosz versenyfutást, és tovább fokozza a dél-koreai kormányzat aggodalmait is.

Dél-koreai katona figyeli a határt
Dél-koreai katona figyeli a határt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.